Η Ελλάδα έχει καλύψει τις δύο εκκρεμότητες που απέμεναν από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και έτσι η Κομισιόν εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης με ημερομηνία 2 Μαρτίου, που επικαλείται το Bloomberg.
Aυτό ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση ποσού που είναι απαραίτητο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους, συν ενός ποσού που θα βοηθήσει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο, καθώς και ένα ποσό που θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης της ΕΕ.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι όλα τα προαπαιτούμενα (prior actions) προκειμένου να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί. Στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος, ώστε να επιτραπεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να θεωρήσουν ως «ολοκληρωμένο» αυτό το προαπαιτούμενο.
Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως η έκθεση συμμόρφωσης εστάλη ενόψει των συζητήσεων στο EwG για την Ελλάδα. Το Bloomberg σημειώνει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ευελπιστεί ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.
Στόχος το 9 στα 10
Ο συντριπτικός όγκος των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου, συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές, στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων που καταρτίστηκε στο Χίλτον.
Η επάνοδος των δανειστών αναμένεται στις αρχές Μαΐου, ενώ λαμβάνοντας ως βασική παραδοχή ότι εντός Μαρτίου θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, από τον Απρίλιο και πριν τη Σύνοδο του ΔΝΤ αναμένεται να αρχίσουν να μορφοποιούνται οι αποφάσεις για το χρέος.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στον πρώτο κύκλο συναντήσεων για την τέταρτη αξιολόγηση, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες, δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για τα κρίσιμα παράπλευρα θέματα της τέταρτης αξιολόγησης, δηλαδή για χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία και δεσμεύσεις.
Δεν συζητήθηκε ούτε το θέμα του αφορολόγητου, όπου το ενδεχόμενο ταχύτερης εφαρμογής της ψηφισμένης διάταξης για περικοπή του έως τις 5.700 ευρώ παραμένει ανοιχτό. Οι αποφάσεις για το αφορολόγητο αναμένεται να ληφθούν τον Μάιο και σε συνάρτηση με τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία της ανάπτυξης.
Την απόφαση θα λάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αναθεωρήσει την εκτίμησή του σχετικά με το πρωτογενές αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύει πως δεν είναι βιώσιμο στο ύψος του 3,5%.