Την άρνηση των τραπεζών εισέπραξε η πρόταση της κυβέρνησης να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και όσες επιχειρήσεις χρωστούν αθροιστικά σε Εφορία, Ταμεία και τράπεζες κάτω από 20.000 ευρώ.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στη συνάντηση που είχαν τα κλιμάκια των θεσμών τα προηγούμενα 24ωρα με τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών ετέθη το αίτημα της κυβέρνησης, το οποίο απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το επιχείρημα που προβάλλουν οι τράπεζες είναι πως αν η περίμετρος ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανοίξει και για τις εταιρείες που χρωστούν κάτω από 20.000 ευρώ (σ.σ. σήμερα εντάσσονται όσες χρωστούν από 20.000 ευρώ και πάνω), τότε «θα χαθεί η μπάλα και ο νόμος θα ξεχειλώσει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες, κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, επέμεναν στην ένταξη στον νόμο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μόνο για όσες βιώσιμες επιχειρήσεις χρωστούσαν αθροιστικά πάνω από 50.000 ευρώ.
Θετικοί επί της αρχής
Μετά την άρνηση από την πλευρά των τραπεζών, οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών περιορίσθηκαν στην εξεύρεση τρόπου ένταξης στον εξωδικαστικό για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέη κάτω των 20.000 ευρώ μόνο για τη ρύθμιση οφειλών τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια τοποθετήθηκαν θετικά, ωστόσο τον τελικό λόγο έχουν οι επικεφαλής τους.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η κυβερνητική πρόταση είναι εφικτή και επισημαίνουν ότι έτσι θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τουλάχιστον προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χιλιάδες βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σημερινή μορφή του νόμου μένουν εκτός καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμία ρύθμιση παρά μόνο στις 12μηνες που δίνει η εφορία.
Τελικές πινελιές
Το άλλο μεγάλο θέμα -πλην των πλειστηριασμών, οι οποίοι έχουν πάρει τον δρόμο τους και η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί το επόμενο δίμηνο-, που απασχόλησε στις τελευταίες συναντήσεις τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο αλλά και τις τράπεζες, είναι με ποιο τρόπο θα γίνουν οι θεσμικές αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.
Οι αλλαγές έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της 3ης αξιολόγησης και πρέπει να νομοθετηθούν εντός της Άνοιξης. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:
- Η επανεξέταση όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, με στόχο την έξωση από τις προστατευτικές δικλίδες του νόμου όλων των στρατηγικά κακοπληρωτών, δηλαδή όσων δανειοληπτών διαθέτουν περιουσία και δεν πληρώνουν
- Η άρση του απορρήτου των καταθέσεων. Μέτρο που στοχεύει, επίσης, στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών.
- Στην επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης. Ο νόμος προβλέπει ότι το δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί εντός 6 μηνών. Όρος που έως σήμερα δεν τηρείται, τουναντίον οι περισσότερες υποθέσεις παίρνουν δικάσιμο για μετά από 3 έως και 8 χρόνια από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ένταξης στον νόμο.