Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών αναφορικά με γρήγορες αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη επίσκεψη του κουαρτέτου στις αρχές Μαΐου θα είναι η καθοριστική.
Από τη Δευτέρα, Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολας Τζιαμαρόλι (ESM) έχουν διαδοχικές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης στο Χίλτον, σε έναν κύκλο επαφών ο οποίος φαίνεται να έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα σε επίπεδο προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.
Η λίστα είναι μεγάλη, με 88 δράσεις εκ των οποίων 11 έχουν ήδη υλοποιηθεί και αρκετές οι οποίες φαίνεται πως θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, πέραν του τρίτου προγράμματος. Μεταξύ αυτών, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο δημόσιο.
Σήμερα, σε τέσσερις διαδοχικές συναντήσεις, έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν θέματα που αφορούν στη δημόσια διοίκηση, τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, χρηματοπιστωτικά ζητήματα αλλά και εργασιακά-κοινωνική πρόνοια. Αύριο, ο πρώτος κύκλος επαφών ολοκληρώνεται ενώ στο τραπέζι του EwG θα τεθούν οι πρώτες τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις για τη μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους.
Αρμόδιες πηγές χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών στο EwG, παραπέμποντας τη συζήτηση σε επίπεδο υπουργών για το άτυπο Eurogroup της Σόφιας στο τέλος Απριλίου και αφού έχει προηγηθεί η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μέχρι τότε δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις.
Αμέσως μετά αναμένεται η τέταρτη αξιολόγηση να μπει στα «βαθιά», καθώς εκτός από τη λίστα των 88 προαπαιτούμενων θα πρέπει να κλείσουν τα θέματα συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ (60%-40% αναφέρουν αρμόδιες ελληνικές πηγές να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα), διευθέτησης του χρέους (σε ευθεία συνάρτηση με το εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ), μεταμνημονιακής εποπτείας και πλαισίου δεσμεύσεων.
Το «κολασμένο» δίμηνο, όπως όλα φαίνεται, θα είναι αυτό του Μαΐου-Ιουνίου, με το ιδανικό σενάριο να προβλέπει επίτευξη της λεγόμενης «παγκόσμιας συμφωνίας» στο τελευταίο Eurogroup (21 Ιουνίου) πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο νόμος Κατσέλη
Εν τω μεταξύ οι τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τις σημερινές επαφές των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Ήδη για το θέμα αυτό υπήρξε χθες προπαρασκευαστική συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπου επιβεβαιώθηκε ότι το στίγμα των παρεμβάσεων παραμένει το ίδιο. Δηλαδή αυτών που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στόχος των αλλαγών είναι να καταστεί ο νόμος πιο αυστηρός, ώστε να αποτρέπεται η προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στο πλαίσιο αυτό, με τις νέες διατάξεις θα αίρεται υποχρεωτικά το τραπεζικό απόρρητο, όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας.
Επίσης, εκτός νόμου θα τίθενται όσοι διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν με δόλο οικονομικά στοιχεία ή με τον ίδιο τρόπο μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.