Τη θετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού αλλά, ταυτόχρονα, τις μεταβλητές που θα καθορίσουν τα όρια της ανόδου του μοιάζουν να περιγράφουν τα προσωρινά στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το σύνολο του 2017.
Η θετική δυναμική αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 10,5% που εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, αγγίζοντας τα 14,6 δισ. ευρώ (νέο ιστορικό ρεκόρ) έναντι 13,2 δισ. ευρώ το 2016. Αυξημένα έσοδα τα οποία συνδυάστηκαν με νέα αύξηση 9,7% των ξένων επισκεπτών (δεν συνυπολογίζονται οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων), οι οποίοι έφθασαν αισίως τα 27,2 εκατ. Την ίδια στιγμή, οι επιπλέον εισπράξεις από κάθε ξένο επισκέπτη ήταν μόλις 7 ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 521,1 ευρώ έναντι 514,1 ευρώ το 2016 (+1,4%).
Η πρόκληση με την οποία καλείται να αναμετρηθεί ο βασικός πλέον τομέας οικονομικής δραστηριότητας της χώρας είναι αν θα μπορέσει να διατηρήσει την ανοδική του δυναμική ή θα δοκιμάσει τα όρια μεγέθυνσής του.
Το μεγάλο στοίχημα αποτυπώνεται ευδιάκριτα στα στοιχεία της TτE καθώς από το 1,4 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα του 2017, τα 2/3 (1 δισ. ευρώ) προήλθαν από τις χώρες της Ευρωζώνης και περισσότερο από το 40% (600 εκατ. ευρώ) από μόλις μία χώρα: τη Γερμανία.
Ενδεικτικό της γερμανικής… υπογραφής που φέρουν οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2017 είναι το γεγονός πως οι Γερμανοί που επισκέφθηκαν τη χώρα μας ξεπέρασαν τα 3,7 εκατ. ταξιδιώτες (+18,1%) ενώ οι δαπάνες τους κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο 31,5% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 2,55 δισ. ευρώ.
Ξενοδοχειακές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν πως η Γερμανία, παρότι αποτελεί τη σημαντικότερη «δεξαμενή» άντλησης τουριστών της Ευρώπης, εντούτοις έχει… ταβάνι. Πολύ περισσότερο, όπως αναφέρουν, καθώς αρκετοί Γερμανοί εμφανίζονται να παίρνουν αποστάσεις από την Ισπανία την οποία θεωρούν ακριβή και στρέφονται σε άλλους, φθηνότερους προορισμούς όπως η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία και η Αίγυπτος.
Από το «δίπολο» Γερμανίας-Γαλλίας, μάλιστα, προήλθαν περισσότερες από τις μισές (750 εκατ. ευρώ) πρόσθετες εισπράξεις του 2017 έναντι του 2016. Οι εισπράξεις από Γάλλους επισκέπτες έφθασαν τα 992,3 εκατ. ευρώ (+17,3%), προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2016, όταν είχαν ξεπεράσει οριακά το 1 δισ. ευρώ.
Παράγοντες του χώρου επισημαίνουν πως οι ανοδικές προοπτικές θα μπορούσαν να διαγράφονται ευοίωνες για τον ελληνικό τουρισμό, αν η αύξηση εσόδων είχε προέλθει από περισσότερες πηγές. Όμως, οι εισπράξεις από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν χαμηλή μονοψήφια άνοδο (3,6%). Άνοδος η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση εισπράξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίστοιχα μικρή ήταν η αύξηση που καταγράφηκε από το σύνολο των αγορών του πλανήτη, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. (+5,6%). Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως οι δύο κύριες αγορές της Ελλάδας εκτός Ευρώπης, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, εμφανίζονται να αλληλοεξουδετερώνονται καθώς τα πρόσθετα έσοδα από τη μία (ΗΠΑ) εξανεμίστηκαν από τις απώλειες που κατέγραψε η άλλη (Ρωσία). Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ έφθασαν τα 803 εκατ. ευρώ (+4,4%) ενώ οι αντίστοιχες από Ρώσους επισκέπτες δεν ξεπέρασαν το μισό δισ. και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 417 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3,6%.
Στα επόμενα χρόνια, ωστόσο, αναμένεται να ενισχυθεί η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες του Ειρηνικού και ιδιαίτερα την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία. Η πυκνότητα των αεροπορικών συνδέσεων, ωστόσο, απέχει ακόμα πολύ από το να διασφαλίσει τον ερχομό μεγάλου αριθμού επισκεπτών από την περιοχή.