ΣΕΤΕ: Κούλουμα στις Βρυξέλλες για επαφές με Κομισιόν

Ενισχύει την παρουσία του στην έδρα της Κομισιόν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σειρά κρίσιμων επαφών με επιτρόπους που χειρίζονται κρίσιμα θέματα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού θα έχει αντιπροσωπεία υπό τον Γ. Ρέτσο.

ΣΕΤΕ: Κούλουμα στις Βρυξέλλες για επαφές με Κομισιόν

Κούλουμα στις Βρυξέλλες θα κάνει η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μόνιμους διαύλους επικοινωνίας με την Κομισιόν και τους επιτρόπους που χειρίζονται κρίσιμα θέματα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Αντιπροσωπεία του συνδέσμου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιάννη Ρέτσο (φωτό) θα βρεθεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το διάστημα 19-21 Φεβρουαρίου, όπου πρόκειται να συναντηθεί με πέντε επιτρόπους και τον Μαργαρίτη Σχοινά, εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η επίσκεψη εντάσσεται στην προσπάθεια του ΣΕΤΕ να αναβαθμίσει τις διεθνείς επαφές του, ιδιαίτερα στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., όπου καταγράφεται κινητικότητα σε ό,τι αφορά την κατανομή αρμοδιοτήτων του χαρτοφυλακίου θεμάτων για τον τουρισμό.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητες της θητείας του την προσπάθεια να αποκτήσει μόνιμη παρουσία ο σύνδεσμος στις Βρυξέλλες.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, ωστόσο, οργανώθηκε εκ των ενόντων καθώς ο ΣΕΤΕ δεν διαθέτει ακόμα μόνιμους συνεργάτες στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα ενεργοποιούν τα απαραίτητα… alert στην Αθήνα, όταν διεξάγονται οι απαραίτητες «ζυμώσεις» πριν τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Επικοινωνιακά είναι σε πρώτη φάση τα οφέλη που φέρεται να προσδοκά η ηγεσία του συνδέσμου από αυτή την πρώτη «έξοδο» στην έδρα της Κομισιόν. Αυτονόητο καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται οργανωμένα μια τέτοια προσπάθεια.

Μοιραία οι συμβολισμοί και η σημειολογία αποτυπώνονται ευδιάκριτα στην ατζέντα των συναντήσεων, με προφανή στόχο να αποσταλούν μηνύματα εντός και εκτός συνόρων.

Τα ονόματα των επιτρόπων με τους οποίους έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και τα χαρτοφυλάκια θεμάτων που διαχειρίζονται, προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και την «ταμπακέρα» των συζητήσεων: το φλέγον ζήτημα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων αλλά και της χρηματοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, το φορολογικό πλαίσιο, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ανταγωνιστικότητα ου ελληνικού τουρισμού και οι επενδύσεις καθώς και τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων.

Ιδιαίτερου ειδικού βάρους χαρακτηρίζονται οι συναντήσεις του Γ. Ρέτσου και της αντιπροσωπείας του ΣΕΤΕ με τους δύο αντιπροέδρους της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Γίρκι Κατάινεν. Κι αυτό καθώς ο πρώτος χειρίζεται τα θέματα του ευρώ, τον κοινωνικό διάλογο, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών. Ο δε δεύτερος είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας.

Στο τραπέζι των συναντήσεων με τους δύο αντιπροέδρους αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα κρίσιμα θέματα του φορολογικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα ενώ ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στην επιβολή φόρου διαμονής στα καταλύματα από την 1η Ιανουαρίου.

Μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα δεν θα έχουν οι συναντήσεις με τους δύο ελληνόφωνους επιτρόπους. Ο μεν Δημήτρης Αβραμόπουλος, άλλωστε, έχει τις κρίσιμες αρμοδιότητες των εσωτερικών υποθέσεων, της ιθαγένειας και, κυρίως, της μετανάστευσης. Ο δε Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης χειρίζεται το κρίσιμο για την Ελλάδα χαρτοφυλάκιο θεμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΕΤΕ φέρονται να έχουν σημειώσει με…bold γράμματα το όνομα της Πολωνής επιτρόπου Ελιζαμπέτα Μπιενκόφσκα. Όχι μόνο για το γεγονός ότι έχει την αρμοδιότητα για θέματα εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Μετέχει, επιπλέον, σε κρίσιμες ομάδες εργασίες της Κομισιόν όπως εκείνη για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.

Σημαντική θεωρείται η συμμετοχή της στις ομάδες εργασίας για την ενιαία ψηφιακή αγορά (σ.σ. συνδέεται και με τα θέματα που άπτονται των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb) αλλά και της κατάρτισης του κοινοτικού προϋπολογισμού και του ανθρώπινου δυναμικού. Ιδιαίτερα η τελευταία ομάδας εργασίας θεωρείται «hot» καθώς εκεί θα οριστικοποιηθεί, μεταξύ άλλων, η κατανομή των περικοπών που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, μετά τη μείωση των εσόδων που θα συνεπάγεται η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε, μετά τον Μάρτιο του 2019.

Η συνάντηση με την Ε. Μπιενκόφσκα, ωστόσο, χαρακτηρίζεται σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Για το γεγονός πως θα είναι αυτή που πιθανολογείται πως θα αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο θεμάτων του ευρωπαϊκού τουρισμού στο επόμενο διάστημα.

Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τους Έλληνες ευρωβουλευτές αλλά και τους Έλληνες που εργάζονται στην έδρα της Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο. Συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Μιλτιάδη Κύρκου (Ποτάμι) και Ελισάβετ Βόζεμπεργκ (Ν.Δ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v