Τα βασανιστήρια που υπέστη στην Τουρκία καθώς και τον εικοσαετή εγκλεισμό του στις φυλακές της γείτονος περιέγραψε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών ο Ντοκάν Μεμέτ, ένας εκ των 9 Κούρδων που συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στον Ν. Κόσμο και την Καλλιθέα λίγες ημέρες πριν την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.
Ο Μεμέτ εκζητείται από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να εκτίσει ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί στην Τουρκία για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Το αίτημα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών, ενώ η συζήτηση για τον δεύτερο Κούρδο αναβλήθηκε για τις 6 Φεβρουαρίου μετά από αίτημα των συνηγόρων του.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, οι μάρτυρες υπεράσπισης που κατέθεσαν, μεταξύ αυτών και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξαν ότι ο Μεμέτ διώκεται για πολιτικούς λόγους και για τα "πιστεύω" του. "Η Τουρκία επιχειρεί να του φορτώσει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου", είπαν ενώ σημείωσαν ότι η Γαλλία του έχει χορηγήσει ήδη πολιτικό άσυλο κάτι που δεν θα έκαναν για έναν τρομοκράτη.
Ο ίδιος ο Μεμέτ, απευθυνόμενος στο δικαστήριο και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, ζητησε από τους δικαστες όχι να τον λυπηθούν αλλά να αποδώσουν δικαιοσύνη.
Προκειμένου μάλιστα να δείξει τι έχει υποστεί στην γείτονα έβγαλε και έδειξε στους δικαστές το γυάλινο μάτι του. «Πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου στις φυλακές της Τουρκίας.Έχω μαζέψει κομμάτια των συμφοιτητών μου οταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Έριξαν βόμβες, 7 συμφοιτητές μου κομματιάστηκαν. Γιατί; Ζητάγαμε την ελευθερια της χώρας μας.
Το 2015 στο Ντιγιάρ Μπακίρ έγιναν τα ίδια με το Πολυτεχνείο εδώ. Μπορειτε να κατηγορήσετε εκείνους του φοιτητές σας;
Πριν το 2000 είχα δυο μάτια τώρα έχω ενα. Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στο κορμί μου. Όταν ήμουν στη φυλακή άνθρωποι τότε από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου. Οπως αντισταθήκατε στους Γερμανούς, σε ένα φασιστικό καθεστώς, έτσι κι εμείς κάνουμε τώρα», είπε, συγκρινοντας τον Ερντογαν με τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο είπε πως η μόνη διαφορά τους είναι στα ρούχα καθως ο πρώτος φόραγε στρατιωτική στολή».
«Αγαπάω τη χώρα και το λαό μου αλλά λόγω των διώξεων και του ότι κινδύνευε η ζωή μου αναγκάστηκα να φύγω το 2011. Πήγα στη Γαλλία και εκεί αναγνωρίστηκα ως πολιτικός πρόσφυγας. Αγωνίστηκα και στη Γαλλία κατά του φασιστικού καθεστώτος ως δημοσιογράφος, μέσω άρθρων και διαλέξεων. Ήρθα στην Ελλάδα το 2013-2014.Δεν θέλω να σας προκαλέσω λύπη αλλά απαιτώ δικαιοσύνη από εσάς.
Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Η θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος η θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατα του φασισμού. Ο Ερντογαν είναι ο Χιτλερ της Τουρκίας.»
Την Παρασκευή αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως επί του αιτήματος έκδοσης.