Οι πλειστηριασμοί έφεραν στο φως 'στρατηγικούς κακοπληρωτές'

Τι δείχνουν τα στοιχεία ρυθμίσεων και διακανονισμών του τελευταίου διαστήματος. Πότε θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το ποσοστό των… μπαταχτσήδων. Το πρόβλημα της αργής Δικαιοσύνης. Οι επισημάνσεις ΕΚΤ και ΤτΕ.

Οι πλειστηριασμοί έφεραν στο φως στρατηγικούς κακοπληρωτές

Την εκτίμηση ότι αρκετοί από τις 130 χιλιάδες πλειστηριασμούς, που πρέπει βάσει δεσμεύσεων να διενεργηθούν την επόμενη τετραετία, δεν θα γίνουν, επειδή οι δανειολήπτες «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων θα σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να διακανονίσουν οριστικά την οφειλή τους, διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη.

Τόσο από το βήμα του χθεσινού συνεδρίου «The Investors Conference on Greek & Cypriot NPLs» για τα ελληνικά και κυπριακά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο διοργάνωσε η Information Management Network (IMN), όσο και στο περιθώριο της εκδήλωσης, η θέση των τραπεζικών στελεχών ήταν κάθετη και ενιαία: οι πλειστηριασμοί όπως και οι πωλήσεις ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων πρέπει να προχωρήσουν καθώς αποκαλύπτουν τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Μόνο η συζήτηση για την έναρξη των πλειστηριασμών προκάλεσε, κατά το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, αξιοσημείωτη αύξηση σε ρυθμίσεις και διακανονισμούς μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων, σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Τ. Πανούσης, γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής της Eurobank.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, τα στοιχεία από δύο συστημικές τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική) δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις τον Δεκέμβριο του 2017 έτρεξαν με ρυθμό ανόδου της τάξης του 15%, με τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη βελτίωση (σ.σ. άνω του 20%). Ως αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων του Δεκεμβρίου, οι εισπράξεις από «προβληματικά» δάνεια κατέγραψαν, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αύξηση ως και 40%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Παρότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των «μπαταχτσήδων» και επομένως η δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν μέρος των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων θα φανεί στα τέλη περίπου της φετινής χρονιάς.

Ο χρόνος που απαιτείται για να «φορτωθεί» ικανοποιητικός όγκος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο σύστημα είναι περίπου 9 μήνες, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κα Χ. Απαλλαγάκη, η οποία υπενθύμισε, πάντως, ότι η χώρα μας εμφανίζει έναν από τους χειρότερους χρόνους στην Ευρώπη στη διαδικασία μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Απαιτούνται 18 με 36 μήνες ως τον πλειστηριασμό

Από την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης διαταγής πληρωμής εκ μέρους της τράπεζας ως τον πλειστηριασμό απαιτείται χρόνος περίπου 18 με 36 μήνες, σημείωσε η κα Απαλλαγάκη. Συνήθως ο μέσος χρόνος διαμορφώνεται στη διετία.

Το σύνολο σχεδόν των ομιλητών επισήμανε ότι η αργή απονομή δικαιοσύνης αποτελεί, μαζί με εκκρεμή φορολογικά θέματα, τα βασικότερα εμπόδια που πρέπει να αρθούν, προκειμένου το πλαίσιο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Το 40% με 45% των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη απορρίπτονται

Παρότι οι τραπεζίτες αρνήθηκαν να διατυπώσουν εκτίμηση για το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών, έμμεσα παρείχαν καθοδήγηση για το ύψος τους, παραπέμποντας στο ποσοστό των αιτήσεων ένταξης στον νόμο Κατσέλη, που απορρίπτεται για τυπικούς ή ουσιαστικούς λόγους από τα δικαστήρια.

Περίπου το 40% με 45% των αιτήσεων παροχής μόνιμης προστασίας απορρίπτονται, σημείωσε ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank, κ. Θ. Αθανασόπουλος, στοιχεία που επικαλέστηκαν και αρκετοί από τους υπόλοιπους ομιλητές της εκδήλωσης.

Ρεαλιστικός στόχος η μείωση κατά 31 δισ. στα κόκκινα δάνεια

Από την πλευρά της εποπτικής αρχής, ο κ. Ramon Quintana, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε ότι κύριο μέλημα της εποπτικής αρχής είναι ο έλεγχος για το πόσο ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα είναι τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), που έχουν υποβάλει οι τράπεζες.

Με την παραπάνω κομψή αναφορά, υπενθύμισε στους παριστάμενους τραπεζίτες την υποχρέωσή τους να πετύχουν τους «φιλόδοξους» στόχους της διετίας 2018-19 για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 31 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ηλ. Πλασκοβίτης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, πήγε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας από τις τράπεζες πιο «γενναίες» αποφάσεις για πωλήσεις δανείων και καλύτερη συνεργασία για προβληματικές εταιρείες, στις οποίες έχουν από κοινού έκθεση. Για να καταδείξει, δε, την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας, θύμισε ότι, κατά μέσο όρο, μια μικρομεσαία εγχώρια επιχείρηση έχει πάρει δάνεια από 2,5 τράπεζες (!).

Επισήμανε, τέλος, το πρόβλημα της ταχύτητας, τόσο στη λήψη αποφάσεων από πλευράς τραπεζών όσο και στη διαδικασία υλοποίησης. Σημειώνεται ότι παλαιότερη ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξε ότι αν οι τράπεζες χρειαστούν, κατά μέσο όρο, πέντε χρόνια για να ρευστοποιήσουν το σύνολο των εξασφαλίσεων που έχουν λάβει για καταγγελμένα δάνεια, θα γράψουν ζημία της τάξης των 13 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, αν ο μέσος χρόνος ρευστοποίησης μειωθεί στα δύο έτη, η ζημία υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στα 6 δισ. ευρώ. Ο χρόνος ρευστοποίησης είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων εκκαθάρισης αφερέγγυων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τέλος, ο Μιχ. Χαραλαμπίδης, CRO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στάθηκε στην ανάγκη να επιλυθούν εκκρεμή φορολογικά θέματα, τα οποία λειτουργούν ως αντικίνητρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v