Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχισε το «χτίσιμο» του μαξιλαριού ρευστότητας

Η προωθούμενη έξοδος στις αγορές με επταετές ομόλογο και τα ποσά που ήδη βρίσκονται στο «μαξιλάρι». Ποια θα είναι η συμμετοχή του ESM στο αποθεματικό και πώς θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί η ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα.

Αρχισε το «χτίσιμο» του μαξιλαριού ρευστότητας

Με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, το οποίο μπορεί και να υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ στα μέσα Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στους σχεδιασμούς «αυτόνομης» χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη στο «μαξιλάρι» βρίσκονται τοποθετημένα 1,5 δισ. ευρώ, στο ποσό αυτό αναμένεται να προστεθούν 1,9 δισ. ευρώ από τον ESM με την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της επόμενης δόσης στα μέσα του επόμενου μήνα, ενώ ένα ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ εκτιμάται από αναλυτές πως θα μπορούσε να προστεθεί μέσω της επικείμενης -είναι θέμα ημερών- έκδοσης επταετών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους, το ελληνικό δημόσιο θα ήταν σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους την τριετία έως το 2020, χωρίς καν τις τρεις (μία ακόμα πιθανά πριν τις ιταλικές εκλογές και μία κοντά στη λήξη του τρίτου προγράμματος) σχεδιαζόμενες εξόδους στις αγορές. Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ (κάτι λιγότερο από 7 δισ. ευρώ τον χρόνο), οι προβλεπόμενες εκταμιεύσεις από τον ESM (6,7 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της τρίτης αξιολόγησης και 11,7 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης) σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα και τα οιονεί διαθέσιμα κεφάλαια μέσω repos εκτιμάται πως θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 30 δισ. ευρώ στην τριετία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν -όπως αποτυπώνονται στο compliance report της τρίτης αξιολόγησης-, ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 10,2 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για δέκα μήνες μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, 17 δισ. ευρώ για δώδεκα μήνες, 20,3 δισ. ευρώ θα μας «έβγαζαν» έως το 2019 και 30 δισ. ευρώ έως και το 2020. Το ζητούμενο βέβαια είναι η βιώσιμη επάνοδος στις αγορές…

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «εάν οι εξελίξεις της αγοράς συνεχίσουν όπως είναι τώρα, με τις αποδόσεις να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και αν το πρόγραμμα συνεχίσει να εφαρμόζεται όπως συμφωνήθηκε, η εμπιστοσύνη της αγοράς μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο», διευκρινίζοντας πως μόνο και μόνο από τη συνεισφορά του ESM, το μαξιλάρι ρευστότητας «θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό 8-10 δισ. ευρώ».

Αυτό το ποσό όμως θα είναι μόνο η βάση. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έως το τέλος του τρίτου προγράμματος, το συνολικό μαξιλάρι θα είναι περίπου διπλάσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v