Η Ελλάδα ήταν ο προορισμός της Μεσογείου που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση αεροπορικής κίνησης από τη Γερμανία κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της χώρας Destatis.
Τα στοιχεία της Destatis αποτυπώνουν, ταυτόχρονα, τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» της ευρωπαϊκής αγοράς για τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς ομίλους.
Εξηγούν, επιπλέον, πως η γερμανική Fraport άρχισε να εξαργυρώνει με κέρδη την παρουσία της στην ελληνική αγορά, αμέσως μόλις τοποθέτησε το... κλειδί στην πόρτα, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Τα στοιχεία της αναφέρονται σε επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που αναχώρησαν από αεροδρόμια προς προορισμούς εξωτερικού στο εντεκάμηνο του 2017.
Η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι πρώτη μεταξύ όλων των προορισμών στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με κριτήριο την αύξηση επιβατικής κίνησης που παρουσίασαν.
Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας προσέλκυσε 547 χιλιάδες περισσότερους ταξιδιώτες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά κατευθύνθηκαν 3,36 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 2,81 εκατ. επισκεπτών το 11μηνο 2016, καταγράφοντας αύξηση 19,4%.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση επιβατικής κίνησης από τη Γερμανία προς τα ελληνικά νησιά (21%), όπου έφτασαν 1,86 εκατ. επιβάτες έναντι 1,53 εκατ. το 2016.
Η συνεχής αύξηση κίνησης προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να προσελκύει σχεδόν τους ίδιους ταξιδιώτες με τη Γαλλία από την αγορά της Γερμανίας: 3,53 εκατ. επιβάτες η Γαλλία, έναντι 3,36 εκατ. ταξιδιώτες η Ελλάδα.
Αντίστοιχη αύξηση επιβατών με την Ελλάδα κατέγραψε μόνο η Αίγυπτος (517 χιλ.), αποτυπώνοντας την ολική επάνοδο της χώρας στην αγορά διακοπών της Μεσογείου. Την Αίγυπτο, ωστόσο, είχαν προορισμό συνολικά 1,25 εκατ. επιβάτες, με αποτέλεσμα η χώρα να εμφανίζει εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης της κίνησης (70,1%).
Η Ισπανία παραμένει ο κορυφαίος προορισμός των ταξιδιωτών από τη Γερμανία καθώς στο 11μηνο του 2017 υποδέχθηκε συνολικά 13,34 εκατ. επισκέπτες που ταξίδεψαν ως εκεί με αεροπλάνο, καταγράφοντας αύξηση 3,2%. Η Ιταλία προσέλκυσε 416 χιλιάδες περισσότερους επιβάτες σε σύγκριση με το 2016, φθάνοντας συνολικά τα 6,5 εκατ. ταξιδιώτες (+6,8%). Σταθερά σε υψηλούς ρυθμούς αύξησης της κίνησης εξακολούθησε να κινείται η Πορτογαλία, η οποία υποδέχθηκε 2,31 εκατ. ταξιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση 16,1%.
Στον αντίποδα κινήθηκε και πάλι η Τουρκία, η οποία υποδέχθηκε συνολικά 6,8 εκατ. επιβάτες, οι οποίοι, όμως, ήταν 259 χιλ. λιγότεροι από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς (-4,2%).