Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Στο 2,1% η ανάπτυξη φέτος

Μικρή επιτάχυνση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης και κλιμάκωση της επενδυτικής δραστηριότητας αναμένει φέτος το ΙΟΒΕ. Το καλοκαίρι θα αποδειχθεί αν η κρίση έφερε τα μνημόνια ή τα μνημόνια την κρίση.

ΙΟΒΕ: Στο 2,1% η ανάπτυξη φέτος

Στο 2,1% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης για το 2018 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ενώ σε ό,τι αφορά το 2017 οι προβλέψεις του Ιδρύματος παραμένουν οι ίδιες με την ανάπτυξη να φθάνει στο 1,3%.

Ως προς τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη θα προέλθει από μια μικρή επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης που τοποθετείται στο 1,3%, από την αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 1,5%, από την κλιμάκωση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 16%, από την διεύρυνση των εξαγωγών κατά 7% και από την αύξηση των εισαγωγών με οριακά διψήφιο ρυθμό.

Παράλληλα, στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ προβλέπει τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή του 20% αλλά και μια αύξηση του πληθωρισμού ελαφρώς ηπιότερη από πέρυσι και συγκεκριμένα στο 0,8%.

Μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας υπογράμμισε ότι πάρα τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτούς δεν μπορεί να υποτιμάται το γεγονός ότι το περασμένο έτος ήταν μόνο στο μισό από τον στόχο που είχε τεθεί.

Επίσης, για την φετινή ανάπτυξη που υπολογίζεται στο 2,1%, επισήμανε ότι υπολείπεται του επιπέδου που αφενός θα σηματοδοτούσε την σημαντική άμβλυνση των κινδύνων για τους δυνητικούς επενδυτές και αφετέρου θα βελτίωνε αισθητά την κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ,που σήμερα κινούνται οριακά.

Ο ίδιος ανέφερε έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, αυτόν που σχετίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει ότι η κατάσταση δεν θα μεταβληθεί προς το χειρότερο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι θα αποδειχθεί αν η κρίση έφερε τα μνημόνια, ή τα μνημόνια την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, η πορεία είναι δύσκολη και αυτό που θα πρέπει να κοιτάξει η Ελλάδα είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να βρεθεί η κρίση  δέκα χρόνια μετά από το σήμερα και όχι δέκα χρόνια πριν.

Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται στροφή στο παραγωγικό υπόδειγμα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έχουν γίνει κάποια βήματα γι’ αυτό.

Τέλος, τόνισε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος, θα πρέπει και καλό είναι να υπάρξει εποπτεία και η Ελλάδα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει αυτό ως ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του κόστους του δανεισμού.

*Δείτε την παρουσίαση της έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v