Αναβολή της πρώτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ για το 2018 με μετάθεση της ημερομηνίας αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ ο Λειτουργός Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) εισηγείται να βγουν σε διαγωνισμό έξτρα ποσότητες 594 MWh/h προθεσμιακών προϊόντων, καθώς και να καθιερωθούν νέα κριτήρια για τη συμμετοχή των προμηθευτών.
Οι ανατροπές αυτές έρχονται καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά έμεινε κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες μακριά από τον στόχο μείωσης και συνεπώς απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού.
Κι όλα αυτά ενώ τις προσεχείς ημέρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η DG COMP της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του market test για τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της δημόσιας επιχείρησης που πρόκειται να βγουν προς πώληση.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ αποφάσισε χθες να μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ από τις 24 Ιανουαρίου στις 7 Φεβρουαρίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΛΑΓΗΕ, καθώς στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρασαν αλλαγές στους όρους συμμετοχής των προμηθευτών στις διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας της δημόσιας επιχείρησης. Ο Λειτουργός πρέπει να προχωρήσει και σε σχετικές τροποποιήσεις των κανονισμών. Με την ημερομηνία της 24ης Ιανουαρίου, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.
Οι αλλαγές αυτές τέθηκαν χθες σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, η οποία και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτές, όλοι οι προμηθευτές, και νέοι και όσοι δραστηριοποιούνται, υποβάλλουν αίτηση και επιχειρηματικό πλάνο προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο Προμηθευτών και να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον καθιερώνεται ένα νέο κριτήριο, που είναι η διατήρηση και ανάπτυξη προμήθειας ρεύματος προς τρίτους.
Οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα πρέπει να εξειδικεύουν το ετήσιο σχέδιο διείσδυσης στη λιανική αγορά, επιμέρους ανάλυση στόχων σε κατηγορίες παρόχων, ειδική ανάλυση της χρήσης των ποσοτήτων ΝΟΜΕ, συσχέτιση ποσοτήτων με την προβλεπόμενη διείσδυση καθώς και στοιχειοθετημένη ανάλυση μεταφοράς του οικονομικού οφέλους στον τελικό καταναλωτή.
Με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται και νέος μηχανισμός ελέγχου από τον ΛΑΓΗΕ. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι παραπάνω, οι προμηθευτές θα αποκλείονται από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Σκοπός των παραπάνω είναι με έμμεσο τρόπο να περιοριστεί η κατάχρηση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ που αποκτώνται από τις δημοπρασίες, όπως οι εξαγωγές, και να περιοριστεί όσο το δυνατόν γίνεται στη διάθεσή τους στην εσωτερική αγορά για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων.
Δημοπρασίες ΝΟΜΕ-μαμούθ...
Πέρα, όμως, από αυτές τις αλλαγές, ο ΛΑΓΗΕ εισηγείται στη ΡΑΕ και τη διενέργεια δημοπρασιών επιπλέον ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και είχαν προγραμματιστεί ποσότητες 1.126 MWh/h να διατεθούν στους εναλλακτικούς προμηθευτές με βάση τα όσα προβλέπονται στη νομοθεσία, εντούτοις το γεγονός πως η ΔEΗ δεν κατέβηκε στο τέλος του 2017 στο 75,24% της αγοράς και διατήρησε μερίδιο στο 85,34% ενεργοποιεί το «πέναλτι». Η διαφορά των 10,1 ποσοστιαίων μονάδων σηματοδοτεί τη διάθεση πρόσθετων ποσοτήτων 594 MWh/h.
Η εισήγηση του Λειτουργού, η οποία επίσης βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, προτείνει τις 285 MWh/h να προστεθούν στις 215 της δημοπρασίας της 7ης Φεβρουαρίου (συνολικά 500 MWh/h) και οι 309 MWh/h να προστεθούν στις 190 MWh/h του διαγωνισμού της 18ης Απριλίου (συνολικά 499 MWh). Για τις άλλες δύο δημοπρασίες της 18ης Ιουνίου και της 17ης Οκτωβρίου, θα βγουν σε διάθεση 192 MWh/h και 550 MWh/h, αντίστοιχα.
Έτσι το 2018 θα σημειωθεί ρεκόρ ΝΟΜΕ, μια και τα προθεσμιακά προϊόντα ανέρχονται συνολικά σε 1.741 MWh/h από 1.153 MWh/h το 2017. Πρόκειται για δημοπρασίες-μαμούθ...
Τα αποτελέσματα του market test
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του market test για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Πηγές θέλουν το τελικό κείμενο να είναι αναλυτικό, περιγράφοντας τις θέσεις των συμμετεχόντων στην προ-διαγωνιστική διαδικασία και ενδεχομένως να προτείνει και αλλαγές στον διεθνή διαγωνισμό της ΔEΗ που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, με στόχο να προσελκυστούν επενδυτές.