Χ. Γεωργιάδης: Αστείρευτες οι δυνατότητες της Ελλάδας

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πορεία της ανάκαμψης», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου. Η συνταγή εξόδου από το μνημόνιο.

Χ. Γεωργιάδης: Αστείρευτες οι δυνατότητες της Ελλάδας

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο υπουργός Oικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, σε ενημέρωση προς Ελληνες δημοσιογράφους οι οποίοι βρέθηκαν στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της παρουσίασης των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank, ενώ έστειλε μήνυμα για τον τρόπο χρήσης των πλεονασμάτων.

«Εύχομαι, ελπίζω και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πορεία της ανάκαμψης και της υπέρβασης», τόνισε ο κος Γεωργιάδης, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχημένη πορεία της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Oικονομικών, το πρόβλημα της Κύπρου, η βασική αιτία της κρίσης που την οδήγησε στο Μνημόνιο, ήταν ότι τόσο η κοινωνία όσο και το κράτος και η οικονομία ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους, με αλόγιστες δαπάνες και αλόγιστο δανεισμό.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι για πρώτη φορά το 2017 το πλεόνασμα της Κύπρου ήταν 300 εκατ. ευρώ και αυτό θα διατεθεί για να εξυπηρετηθεί αποκλειστικά και μόνο παλαιό χρέος, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είπε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, υπάρχει ο δρόμος της σκληρής δουλειάς και της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και επεσήμανε ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας είναι αστείρευτες, ασύγκριτα πιο μεγάλες από αυτές της Κύπρου, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε φυσικό πλούτο και οι προοπτικές που έχει η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

«Πρέπει όμως να αξιοποιηθούν, να απελευθερωθούν οικονομικές δυνάμεις, γιατί έτσι πάνε μπροστά οι χώρες».
Η συνταγή που οδήγησε την Κύπρο στην ταχεία έξοδο από το Μνημόνιο, σύμφωνα με τον κο Γεωργιάδη, ήταν η στρατηγική απόφαση της χώρας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα μια κι έξω, σε έναν προϋπολογισμό, καταφέρνοντας να μειώσει σε ένα χρόνο κατά 10% τις δαπάνες και να διαφυλάξει την εθνική επιλογή να μη διασαλευτούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Ο κος Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε μια σειρά από φορολογικές μεταρρυθμίσεις και κίνητρα που δόθηκαν με αιχμή τη φορολογία ακινήτων, έτσι ώστε να αναθερμανθεί η αγορά, να γίνει πιο εύκολη η διαχείριση των κόκκινων δανείων και να προσελκυστούν επενδύσεις.

Για τον τουρισμό ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία έχει κάνει άλματα, ότι έχουν αυξηθεί κατά 10%-15% οι ξενοδοχειακές κλίνες, ενώ το κράτος δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανόδου με αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Την ίδια στιγμή, η κυπριακή οικονομία έχει επενδύσει σημαντικά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης φοιτητών από την ευρύτερη περιοχή και ήδη το μέτρο αυτό αποδίδει καρπούς.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά, ωστόσο μένουν πολλά να γίνουν όσο αφορά το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των προβληματικών δανείων και απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, την οποία θα διαχειρίζεται το κράτος και ιδιωτικά κεφάλαια, τόνισε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι και πως στο παρελθόν είχαν συναντήσει την άρνηση της τρόικας, η οποία απαιτεί να έχει βγει η χώρα από το μνημόνιο για να γίνει αυτό και να έχει το κράτος τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το ποσοστό της συμμετοχής του, κάτι που τώρα υπάρχει. Ετσι το θέμα θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα ενεργειακά, είπε πως η Κύπρος κάνει προσεκτικές και μεθοδικές κινήσεις. Σιγά σιγά γίνονται βήματα και ήδη συνεργάζεται με πολυεθνικούς κολοσσούς. Σημείωσε ότι τον ανησυχεί το θέμα της Τουρκίας καθώς υπάρχει αρκετά επιθετική παρέμβαση της χώρας στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής. Αυτό δεν αποθαρρύνει την Κύπρο, συμπλήρωσε.

Η ενέργεια θα δώσει στο κυπριακό κράτος ένα επιπρόσθετο έσοδο αλλά δεν βασιζόμαστε σε αυτό.

Ο Χ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο Brexit. Με ανησυχεί ο τρόπος που μια ώριμη δημοκρατία και μια χώρα με έντονη κοινωνική παράδοση επιδεικνύει έξαρση του λαϊκισμού. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή κοινότητα και θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αφουγκράζονται τους λαούς και να κάνουν βήματα προς τις κοινωνίες με αιχμή την οικονομική πολιτική. Καταλήγοντας τόνισε ότι δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν σημαίνουν τίποτα, γιατί όσο το κάνουμε αυτό ρισκάρουμε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση από τους Ευρωπαίους πολίτες και ρίχνουμε νερό στον μύλο του λαϊκισμού και του εθνικισμού.

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, εξέφρασε μια σειρά προβληματισμούς τονίζοντας ότι εγείρονται θέματα όπως ποιες οικονομίες θα προασπίζεται ο εν λόγω υπουργός, πώς θα λαμβάνει αποφάσεις για τη φορολογία, πώς θα διοικεί και με ποια λογική θα επιλεγεί, υπονοώντας ότι σε οικονομικό επίπεδο στην ευρωζώνη υπάρχουν πολλές διαφορετικές ταχύτητες ανάμεσα στα κράτη της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v