Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΕΕ: Ενδείξεις σταθεροποίησης στο εγχώριο λιανεμπόριο

Μεγαλύτερος εργοδότης παραμένει το ελληνικό εμπόριο. Αύξηση κύκλου εργασιών αλλά και χρεών για τις επιχειρήσεις. Στροφή των επιχειρήσεων στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες.

ΕΣΕΕ: Ενδείξεις σταθεροποίησης στο εγχώριο λιανεμπόριο

Συνολική σταθεροποίηση στο ελληνικό λιανεμπόριο αλλά και πολλές ταχύτητες όσον αφορά τη διάρθρωση των επιχειρήσεων διαπιστώνει η Ετήσια Έκθεση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, «τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι εδώ και φαίνεται ότι η τάση θα συνεχιστεί. Το εμπόριο βλέπει μια προοδευτική αποκατάσταση της σταθερότητας, αλλά ανησυχεί για τη δυναμική της και για το βάθος της».

Ειδικότερα, η βασική διαπίστωση της ετήσιας έρευνας -μετά τον έλεγχο ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 200.000 ευρώ- είναι πως ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2017 κατά 8,7%, την ίδια στιγμή που και η απασχόληση τονώθηκε με 33.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο. Σε ό,τι αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, καταγράφεται οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών αφού ο μέσος κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τις 130.000 ευρώ το 2016 στις 150.000 ευρώ το 2017.

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση καταγράφεται η υπερχρέωση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων κυρίως προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία αυξήθηκε σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία το πρώτο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν το 31% από 29% το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ σταθερά υψηλές παρέμειναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία 30%.

Επίσης παραμένει σταθερό το πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Η χρηματοδότηση της πλειονότητας των επιχειρήσεων έγινε είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη (52,9%). Το συγκεκριμένο στοιχείο επιβεβαιώνει την αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Σημειώνεται επίσης πως στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων δεν εξυπηρετούσε το δάνειό του, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 το ποσοστό αυτό ήταν στο ½. Προφανώς αυτή η βελτίωση οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις δανείων το προηγούμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Κορκίδης ζήτησε ελαστικότερο πλαίσιο για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων σε αυτόν.

Αποκλιμάκωση των λουκέτων

Από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι 5 στις 100 επιχειρήσεις που κλείνουν, επαναδραστηριοποιούνται είτε σε άλλη περιοχή, είτε με άλλο αντικείμενο. Όπως είπαν στελέχη της ΕΣΕΕ, καταγράφεται μια ισχνή τάση δυναμισμού στο εμπόριο καθώς η κινητικότητα δεν αφορά μόνο σε ανακύκλωση επιχειρηματικών στεγών (εμπορική επιχείρηση ανοίγει στη θέση εμπορικής επιχείρησης) αλλά φαίνεται ότι οι νέες επιχειρήσεις δεν είναι πλέον εστίασης ή παροχής υπηρεσιών όπως ήταν τα τελευταία χρόνια.

Επίσης καταγράφεται η τάση, οι νέες επιχειρήσεις να συγκεντρώνονται στα τμήματα των εμπορικών αγορών που υπάρχει ήδη δραστηριότητα, δηλαδή στις πιάτσες. Ενώ ο μεγαλύτερος όγκος της αρνητικής κινητικότητας είναι στις δευτερεύουσες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v