Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα για τις αλλαγές στις απεργίες

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα. Απεργίες και οικογενειακά επιδόματα «φοβίζουν» την κυβέρνηση. Αμυντική η στάση του υπ. Εργασίας. Γιατί η ΓΣΕΕ ζητεί την απόσυρση διάταξης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα για τις αλλαγές στις απεργίες

Το θέμα των απεργιών και δευτερευόντως αυτό των οικογενειακών επιδομάτων προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις και πιθανών εσωκομματικούς τριγμούς. Ήδη το ΠΑΜΕ προγραμματίζει απεργιακές κινητοποιήσεις πιθανότατα για την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε θέση μάχης, προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για την ημέρα ψήφισης των επίμαχων διατάξεων.

Ειδικά για το θέμα των απεργιών, η διάταξη προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Πρόκειται στην ουσία για την ίδια διάταξη που είχε κατατεθεί ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και αποσύρθηκε μετά από λίγες ώρες, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε -τη συγκεκριμένη μέρα- η απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία για την ψήφισή της.

Οι εντονότερες αντιδράσεις αναμένονται από τα σωματεία, κυρίως τα πρωτοβάθμια, στα οποία έχει σημαντική δύναμη το ΚΚΕ, ενώ και οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση ακυρώνει την υπόσχεσή της για επαναφορά της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων, αποδυναμώνοντάς την ακόμη περισσότερο.

Μια ακόμη διάταξη που προκάλεσε την αντίδραση της ΓΣΕΕ είναι αυτή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης. Πρόκειται για διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, που σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία θα κατατεθεί τελικά μαζί με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, εντάσσοντας μάλιστα και τις ατομικές και συλλογικές εργατικές διαφορές στην υποχρέωση για διαμεσολάβηση.

Μεταξύ των άρθρων θα είναι και αυτό που αποσαφηνίζει την «αληθή έννοια» της υποχρέωσης του εργοδότη να καταβάλλει την προβλεπόμενη δαπάνη σε περίπτωση αποζημίωσης για εργατικό ατύχημα, εφόσον με δικαστική απόφαση διαπιστώνεται ότι το ατύχημα οφείλεται σε δικό του δόλο. Επίσης θα περιλαμβάνεται και η διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση του προέδρου κάθε ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους, να καταχωρούν σε πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας τις υπερωρίες προσωπικού αλλά και τον πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης.

Στα... θετικά μέτρα που αναμένεται να στηριχθεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης συγκαταλέγεται η διάταξη που προβλέπει την κατά προτεραιότητα πληρωμή των αποζημιώσεων έως και 6 μηνών των εργαζομένων που είναι σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση, έναντι των άλλων πιστωτών της επιχείρησης, δηλαδή, έναντι των τραπεζών, του Δημοσίου, των προμηθευτών κ.ά.

Εν αναμονή της τελικής διατύπωσης, οι νομικοί κρούουν βέβαια τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν η καταβολή των αποζημιώσεων ενός εξαμήνου των απλήρωτων εργαζομένων με συντελεστή 2,75 επί του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ, δηλαδή, με ποσό που αντιστοιχεί στα 1.611,72 ευρώ τον μήνα (9.670,32 ευρώ στο 6μηνο) θα έχει ως αποτέλεσμα να καταργούνται οι υπόλοιπες απαιτήσεις των μισθωτών από μισθούς και τις υπόλοιπες παροχές που γεννήθηκαν πριν από την κήρυξη της πτώχευσης μιας επιχείρησης.

Μικρές αντιδράσεις αναμένονται και για τη διάταξη που προβλέπει το ενιαίο επίδομα παιδιού, καθώς εκτός από τις περίπου 700.000 οικογένειες που θα δουν σημαντικές αυξήσεις, υπάρχουν και περίπου 14.500 δικαιούχοι -κυρίως τρίτεκνοι- που θα χάσουν την παροχή, ενώ άλλες περίπου 55.000 οικογένειες, λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, θα δουν μειώσεις που θα κυμανθούν από 2% έως και 32%.

Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να υπάρχει και η πρόβλεψη για την έναρξη εντός του Φεβρουαρίου πιλοτικού προγράμματος για την αποτύπωση των αναγκών και των προβλημάτων της καθημερινής διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Ηδη το αναπηρικό κίνημα βρίσκεται σε εγρήγορση, επισημαίνοντας ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια μείωσης επιδομάτων και δικαιούχων καθώς και ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών με αναπηρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v