Με ξεχωριστή απόδειξη και χωρίς την επιβάρυνση ΦΠΑ θα εισπράττεται από τους πελάτες των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων ο φόρος διαμονής που επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2018.
Αυτό διευκρίνισε το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνεται πως η σχετική διάταξη πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2018.
Κορυφαία ξενοδοχειακή πηγή ανέφερε στο Euro2day.gr πως με την ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται, έστω στο παρά πέντε, πως ο φόρος διαμονής θα εισπράττεται κανονικά από την Πρωτοχρονιά.
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς εξέφραζαν την απορία τους για το γεγονός πως φθάσαμε στην τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου για τις δημόσιες υπηρεσίες, στο παρά ένα της εφαρμογής του μέτρου, χωρίς να έχουν γίνει έγκαιρα οι απαιτούμενοι χειρισμοί (τροπολογία, εφαρμοστική εγκύκλιος) για την εφαρμογή του μέτρου αν και ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2016 (νόμος 4389/2016) και τροποποιήθηκε σε ότι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα μέσα του 2017 (τροποποιητική διάταξη στο νόμο 4472/2017).
Ξενοδοχειακές πηγές εξηγούν πως το θέμα μπορεί να θεωρείται από κάποιους ως δευτερεύον, ωστόσο, είναι κρίσιμο καθώς διανύουμε ίσως την καλύτερη εορταστική περίοδο των τελευταίων χρόνων και οι ορεινοί προορισμοί καταγράφουν υψηλές πληρότητες.
Έτσι, εξηγούν, εκατοντάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα -δύο μέρες πριν το τέλος της χρονιάς- στις απαραίτητες προσαρμογές του εξοπλισμού τους (ταμειακές μηχανές, POS) για την είσπραξη του φόρου από χιλιάδες ταξιδιώτες που θα βρεθούν στα καταλύματα από την Πρωτοχρονιά.
«Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν γρήγορα τα συστήματά τους καθώς διαθέτουν τμήματα μηχανοργάνωσης. Σκεφτείτε, όμως τι θα γίνει με τις μικρότερες μονάδες οι οποίοι χρησιμοποιούν εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι κλείνουν για την Πρωτοχρονιά» ανέφερε στο Euro2day.gr ξενοδόχος της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, για να εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής του φόρου διαμονής θα πρέπει προηγουμένως να διευκρινιστεί νομοθετικά με την καθυστερημένη τροπολογία πως πρόκειται για φόρο διαμονής και όχι τέλος ώστε να μην επιβαρύνεται με ΦΠΑ. «Ωστόσο οι εργασίες της Βουλής αρχίζουν και πάλι μετά την πρώτη εβδομάδα του χρόνου, οπότε δεν μπορεί να έχει ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση μέχρι τότε».
Ξενοδοχειακές πηγές επισημαίνουν τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν για την είσπραξη του φόρου τέλους διαμονής και τα οποία θα διευκρινίζονται με την εφαρμοστική εγκύκλιο που αναμένεται.
Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν πως δεν διευκρινίζεται τι θα ισχύει για τους πελάτες που θα πληρώνουν το φόρο διαμονής με πιστωτική κάρτα και η τράπεζα παρακρατά προμήθεια από τον ξενοδόχο. Ταυτόχρονα, εξηγούν, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύει για τις κρατήσεις που έγιναν αλλά ο πελάτης δεν εμφανίζεται (non show).
Επιπλέον, κανείς δεν γνωρίζει τι θα ισχύει με τις διημερεύσεις που δεν αφορούν διανυκτέρευση αλλά παραμονή στο ξενοδοχείο για κάποιες ώρες.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter. Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ, υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως ο σύνδεσμος είχε καταθέσει πρόταση προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επιβολής του φόρου στο δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Επιπλέον, όπως αναφέρει, είχε προτείνει να χρησιμοποιηθεί το πλεόνασμα από την εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου το 2018.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται φόρος διαμονής, ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση ύψους 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ στις μονάδες 4 αστέρων και 4 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων.
Με σχετική τροποποίηση φέτος, ορίστηκε πως ο φόρος διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ορίζεται στα 0,5 ευρώ.