Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευνοϊκό περιβάλλον για νέα άνοδο του τουρισμού το 2018

Θετικό οικονομικό περιβάλλον στις βασικές αγορές της Ελλάδας «βλέπουν» ΔΝΤ και ΕΕ τη διετία 2018-2019. Διευρύνεται η «ψαλίδα» μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών οικονομικών. Τι αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ.

Ευνοϊκό περιβάλλον για νέα άνοδο του τουρισμού το 2018

Συνθήκες για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας δημιουργεί το θετικό οικονομικό περιβάλλον που αναμένεται να διαμορφωθεί στις παραδοσιακές και ανερχόμενες αγορές του ελληνικού τουρισμού τη διετία 2018-2019.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και προβλέψεων (SETE Intelligence) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις κύριες αγορές τουρισμού της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, το 90% της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό. Κατά συνέπεια, το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στις βασικές χώρες προέλευσης τουριστών συνιστά σημαντική παράμετρο για τις αποφάσεις των καταναλωτών.

Το πλαίσιο για το θετικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον δημιουργούν αρχικά οι εκτιμήσεις από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θετική πορεία του ΑΕΠ στη διετία 2018-2019 σε χώρες που αποτελούν κρίσιμα «γρανάζια» της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2018, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% (έναντι 3,6% το 2017), των ΗΠΑ κατά 2,5% (έναντι 2,3%), της ΕΕ-28 κατά 2,1% (2,3%) και της Κίνας κατά 6,5% (6,8%).

Θετικό για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού εκτιμάται πως θα είναι το οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τις χώρες της Βαλκανικής «γειτονιάς» από την οποία αντλεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών (κυρίως οδικού τουρισμού) τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2018 αναμένεται να καταγράψουν θετική μεταβολή του ΑΕΠ τους η Γερμανία (+2,1%), η Γαλλία (+1,7%), η Ιταλία (+1,5%) και η Βρετανία (+1,3%). Σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ τους αναμένεται να καταγράψουν το 2018 η Βουλγαρία (+3,8%) και η Τουρκία (+4%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία αποτελεί, ταυτόχρονα, μια από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες αγορές εισερχόμενου τουρισμού αλλά και βασικό ανταγωνιστή στην προσέλκυση Ευρωπαίων τουριστών.

Η σημαντική υποτίμηση της τουρκικής λίρας, μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να στρέψει σημαντικό αριθμό Ευρωπαίων προς τα μικρασιατικά παράλια. Οι συνεχείς εντάσεις, ωστόσο, μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και των κυβερνήσεων βασικών ευρωπαϊκών αγορών αλλά και τα θέματα ασφάλειας που εξακολουθούν να αιωρούνται πάνω από τη χώρα, δεν προεξοφλούν πως η Τουρκία θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει εύκολα (με σημαντική άνοδο της τουριστικής κίνησης) την υποτίμηση του νομίσματός της.

Από τη μελέτη προκύπτει πως οι θετικές εκτιμήσεις για τη διεθνή οικονομία ενισχύονται από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αλλά και την ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Επιχειρηματίες και καταναλωτές εμφανίζονται να συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να ξεσπάσει κάποια σοβαρή οικονομική κρίση σε ορίζοντα πενταετίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισημαίνεται πως συντηρείται ή και διευρύνεται η ψαλίδα μεταξύ των πλεονασματικών και των ελλειμματικών οικονομικών. Με όποιους κινδύνους δημιουργεί η εν λόγω ανισορροπία για την ευστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας. Πολύ περισσότερο καθώς μεγάλες οικονομίες όπως των ΗΠΑ στρέφονται σε μια ανάπτυξη που βασίζεται στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης και όχι την εξωστρέφεια.

Κι ενώ οι θετικές εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη τείνουν να διαμορφώσουν κλίμα συγκρατημένης ευφορίας σε επιχειρηματίες και τμήμα των καταναλωτών, οι κεντρικές τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να πάρουν μέρος στο… πάρτι.

Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνει να κινείται η αμερικανική FED, η οποία εμφανίζεται να προετοιμάζει την άμυνα των ΗΠΑ προκειμένου να αποτραπούν ανατιμητικές τάσεις. Κάτι, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, που δεν κατάφερε να αποτρέψει εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v