Είναι πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών προϋπολογισμών που δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν ότι χρειάζονται νέα μέτρα και η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.
Αφήνουμε πίσω μια εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Μια εποχή, ιδίως τα πρώτα χρόνια, ταπείνωσης. Που τα κλειδιά της οικονομίας είχαν οι δανειστές μας. Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή και έχοντας απαλλαγεί από τις παθογένειες, τόνισε.
Όπως είπε, έχουν γίνει μεταρρυθμιστικές τομές που τώρα εμφανίζουν τους πρώτους καρπούς. «Παραλάβαμε χώρα με άδεια ταμεία και ανεργία 27% και μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και τα επιτόκια δανεισμού στο 8%. Με μια κυβέρνηση που τότε είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα ως 4,5% του ΑΕΠ και που αδυνατούσε να καλύψει τους στόχους. Μια χώρα που σε 4 χρόνια πήρε μέτρα 65 δισ. ευρώ τα οποία βύθισαν την χώρα σε πρωτοφανή ύφεση».
«Πρέπει να γίνει η σύγκριση για το τί παραλάβαμε και ποιος σας έριξε. Αυτός ήταν ο ελληνικός λαός που δεν άντεξε την λεηλασία», είπε απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ.
Πήραμε στην αρχή εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης που τηρήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, θύμισε ο πρωθυπουργός. Καταλήξαμε σε ένα αναγκαστικό και δύσκολο συμβιβασμό αλλά με πολύ ρεαλιστικότερους όρους. Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε αλλά φέραμε μια συμφωνία πολύ ηπιότερης προσαρμογής, συμπλήρωσε. Η φορολογική προσαρμογή επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
Αυτά που καταφέραμε το α’ εξάμηνο του 2015 δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί αλλά ζητήσαμε ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού με «όλα γνωστά και πάνω στο τραπέζι».
Αναρωτήθηκε γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον Αντώνη Σαμαρά και το success story. Δεν είναι χαζός ο λαός, έχει μνήμη, γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά και αυτό είναι ο λόγος που θα οδηγηθεί η ΝΔ σε νέα ήττα τον Σεπτέμβρη του 2019, τόνισε.
Η σύγκριση
Το 2014 η ΝΔ πάσχιζε να αποκτήσει γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα. Οι δανειστές το αρνήθηκαν γιατί θα γελούσαν και οι πέτρες αν μιλούσατε για πιστωτική γραμμή με όλες τις μεταρρυθμίσεις ανολοκλήρωτες, εκτίμησε.
Πριν τρία χρόνια η ΝΔ μιλούσε για success story με επιτόκια 8%. Εμείς μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας γιατί τα επιτόκια του 10ετους έχουν πέσει κάτω από 4%. Τι συγκρίνετε;
Ο στόχος των ευρωπαίων για να βγούμε από τα μνημόνια είναι τα επιτόκια να είναι περίπου 4,7%, σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα, τόνισε.
Θα βγούμε από το μνημόνιο με χαμηλά επιτόκια και οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος. Η απόφαση του Eurogroup δεν έχει σχέση με τις «κούφιες υποσχέσεις» του 2012. Εκτίμησε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι πλέον κοινός τόπος για τους δανειστές αλλά και τους διεθνείς επενδυτές.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που φαίνονται στην οικονομία σε ότι αφορά το ΑΕΠ αλλά και στις εξαγωγές, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική παραγωγή.
Το 2014 η ανεργία χτύπησε ταβάνι στο 27% καθώς χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Σήμερα η Εργάνη έδειξε ότι έχουμε μετά το 2014 συνολικά 300.000 θέσεις εργασίας και εξ αυτών συνολικά το 63% είναι σταθερές (70% ήταν το ποσοστό το 2017). Μέσα στο 2017 καταγράφηκαν 14.000 νέες επιχειρήσεις, σημείωσε.
Σας έκανε κακό η σπουδή του Αν. Σαμαρά να εμφανιστεί από την κρυψώνα του μετά από επτά χρόνια, συμπλήρωσε.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι
Εμείς πετυχαίνουμε ενώ η ΝΔ δεν έπεσε μέσα ούτε σε ένα προϋπολογισμό. Μας λέτε ότι υπερφορολογούμε. Υπερφορολόγηση είναι τα 5 δισ. που επιβαρύναμε εμείς ή τα 30 δισ. της ΝΔ; αναρωτήθηκε. Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. «Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα αυτά που εσείς φέρατε στον λαό».
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξαν οι φορολογικοί συντελεστές, αλλά επιχειρήθηκε αυτό να γίνει όσο το δυνατόν δικαιότερα μέσα σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο.
Η φοροδιαφυγή
Είμασταν οι πρώτοι που τα βάλαμε με τα μεγάλα ψάρια. Από την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων έχουμε έσοδα 600 εκατ. όταν η ΝΔ έκρυβε τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόγιαρνς. Το κοινωνικό μέρισμα που μοιράσαμε με κριτήρια και οριζόντια, στο 30% του πληθυσμού μας κατηγορείτε ότι είναι από υπερφορολόγηση. Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν συγκρίνει ότι η ΝΔ με δέκα φορές σκληρότερη προσαρμογή δεν έπιασε καν τους στόχους.
Όπως είπε, ο ΕΦΚΑ που είναι από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, είναι πλεονασματικός. Από τον έλεγχο δαπανών που έγινε χωρίς απαίτηση των δανειστών αλλά με πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξοικονομήθηκαν πόροι.
Η ΝΔ δεν λέει ποιες δαπάνες θα κόψει για να μειώσει τη φορολογία. Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση πόρων για Υγεία και Παιδεία.
Ο λαϊκισμός
Ο πρωθυπουργός απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των γενικών γραμματέων. Προχωράμε σε κάτι που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει: να σταματήσει το φαινόμενο όταν αλλάζει μια κυβέρνηση και ένας υπουργός να φεύγει όλη η δομή. Εμείς θεσμοθετήσαμε τον «μόνιμο γραμματέα» για να έχει το Δημόσιο θεσμική μνήμη. Λέτε ότι αυξήσαμε τους γραμματείς γιατί θα συνυπάρχουν νέοι και παλαιοί για τρεις μήνες. «Είναι λαθροχειρία»
Η ΝΔ λέει να δώσουμε τις υπηρεσίες του Δημοσίου σε εργολάβους. Το κάνατε και δώσατε δεκάδες εκατομμύρια σε εργολάβους. Εμείς προχωρήσαμε σε αποκατάσταση αυτής της στρεβλής ρύθμισης και εξοικονομήσαμε χρήματα.
«Υπόσχεστε μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων για το 2019 και το 2020. Ακριβώς για τότε που την έχουμε θεσμοθετήσει και την έχουμε ψηφίσει, ενώ εσείς δεν την ψηφίσατε», υποστήριξε.
Με το κεκτημένο της δημοσιονομικής σταθερότητας μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τέλος των μνημονίων, τόνισε ο πρωθυπουργός. Επιτέθηκε στην ΝΔ για την κριτική στο έκτακτο βοήθημα στους νέους. «Η όποια ενίσχυση για τους νέους σας φαίνεται φιλοδώρημα, αλλά ξεχνάτε ότι μετατρέψατε τους μισθούς σε φιλοδώρημα και χαρτζιλίκι».
Η κυβέρνηση μετά το μνημόνιο θα κινηθεί για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και τη βελτίωση των μισθών, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η ΝΔ θεωρεί τις ανισότητες «φυσική νομοτέλεια» ενώ εμείς θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες, τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης και γι’ αυτό πρέπει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Οι έντιμοι πολίτες αισθάνονται το βάρος μεγαλύτερο όταν άλλοι ξεφεύγουν. Η αντιπολίτευση δεν μιλά γι’ αυτά. «Δεν ήξερε» ότι ήταν τα έσοδα 10 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο την περίοδο της ανάπτυξης, τόνισε.
«Είστε φειδωλός στο θέμα των φορολογικών παραδείσων», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν λέτε κουβέντα αλλά η σιωπή σας είναι αποκαλυπτική. Ζητώ να πάρετε θέση. Πείτε κάτι έστω για τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που ζητούν να αναλάβουμε δράση. Δεν λέτε κάτι γι’ αυτό το θέμα, κάτι σας ενοχλεί».
Τα πόθεν έσχες
Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε ποια είναι η θέση της ΝΔ για το πόθεν έσχες, «αν πρέπει ή όχι να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά».
Η κατηγορία για αντισυνταγματική πρακτική δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την αντιπολίτευση. Προσπαθείτε να στρέψετε την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.
«Θέλω να είμαι σαφής: αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση παρέμβασης στις άλλες δυο εξουσίες ή διάθεση σύγκρουσης με τη δικαιοσύνη αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία δικτύων παραεξουσίας ή μηχανισμούς αποφυγής ελέγχων. Πουθενά», τόνισε και θύμισε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές έχουν κάνει δήλωση πόθεν έσχες.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση
Είναι το θεμελιώδες ζήτημα για την επόμενη ημέρα. Η χώρα χρειάζεται να ανάψει τις μηχανές της παραγωγής, όχι από το σημείο που σταμάτησε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω το χρεοκοπημένο μοντέλο. Χρειάζεται ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πλαίσιο.
Εκανε αναφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο που χαρακτήρισε καταλύτη. Υποβλήθηκαν πάνω από 800 επενδυτικά σχέδια 2 δισ. ευρώ, σημείωσε. Τόνισε ότι το ΕΣΠΑ δεν χρησιμοποιείται πλέον για τις ανάγκες ημετέρων, ενώ η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορρόφηση σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Αλέξης Τσίπρα αναφέρθηκε στα όσα διάβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εμείς δεν κρυφτήκαμε από τις επιλογές και όλοι κρίνονται, σημείωσε.
Είναι λογικό να έχει μένος απέναντί μου γιατί τώρα είμαστε σε διαφορετικούς χώρους είπε και ως απάντηση θύμισε τι έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης, νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ το 2011 για τον Κ. Μητσοτάκη: Σας κατήγγειλε ως λαϊκιστή, βαθύπλουτο που δεν ξέρει τι σημαίνει να βγάζει κανείς το ψωμί του με κόπο.
Έτσι θα κάνετε αντιπαράθεση; Αναρωτήθηκε. Εσείς που ξορκίζετε τον λαϊκισμός αποδεικνύεστε στον μεγαλύτερο λαϊκιστή των λαϊκιστών.
Η χώρα και ο λαός πέρασε πολλά, κατέληξε ο πρωθυπουργός. Σήμερα όμως όλο και περισσότεροι αναφέρονται στον λαό ως παράδειγμα σκληρής δουλειάς. Άντεξε, έκανε θυσίες αλλά δεν έχασε την πίστη του ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Δεν παραιτήθηκε. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας και το μεγάλο παραγωγικό πλεονέκτημα.