Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νάρκη Λεμπέντεφ στον αγωγό ΔΕΣΦΑ μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ

Φωτιές ανάβει επιστολή της εταιρείας συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα προς τη ΡΑΕ. Η Windows Int. υπεραμύνεται της δικής της πρότασης για την κατασκευή αγωγού Ελλάδας - πΓΔΜ, έναντι εκείνου του ΔΕΣΦΑ.

Νάρκη Λεμπέντεφ στον αγωγό ΔΕΣΦΑ μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ

Ευθεία αμφισβήτηση του έργου κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας-πΓΔΜ που προωθεί ο ΔΕΣΦΑ από την εταιρία Windows International, συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Για την ακρίβεια, η Windows International συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2017-2026 και με επιστολή της, όπως αποκαλύπτει το Euro2day.gr, εκφράζει την αντίθεσή της στην ένταξη του έργου στο ΕΣΦΑ:

«Το έργο αυτό (Αγωγός «Νέα Μεσημβρία - Ειδομένη/Γευγελή και Mετρητικός/Ρυθμιστικός Σταθμός») δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2017-2026, έτσι ώστε να απελευθερωθούν ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ για άλλα έργα, ιδιαίτερης σημασίας για το Εθνικό Σύστημα μεταφοράς Φυσικού Αερίου», τονίζει η εταιρία συμφερόντων Λεμπέντεφ, η οποία έχει υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ για την κατασκευή του ίδιου αγωγού, ζητώντας να χαρακτηριστεί ως Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ).

Οι συναντήσεις του ΔΕΣΦΑ στα Σκόπια

Η παρέμβαση αυτή έρχεται να ανάψει φωτιές, με δεδομένη τη διεκδίκηση της κατασκευής του αγωγού από τον ίδιο το ΔΕΣΦΑ. Μάλιστα τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Σωτήρης Nίκας συναντήθηκε στα Σκόπια με τον Mitko Andreevski, σύμβουλο επί θεμάτων Ενέργειας του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) κ. Zoran Zaev, κατόπιν προσκλήσεως του τελευταίου.

Κατά τη συνάντηση εκείνη, όπως είχε κάνει γνωστό ο ΔΕΣΦΑ, εκφράστηκε η δέσμευση της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ στο έργο διασύνδεσης των Συστημάτων Φυσικού Αερίου Ελλάδας - πΓΔΜ, αξιολογήθηκε η μέχρι σήμερα πρόοδος και διερευνήθηκαν τα επόμενα βήματα για την κατασκευή του αγωγού που θα συνδέει τις δύο χώρες. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Blagojche Koteski, επικεφαλής της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων (MER Skopje).

Νωρίτερα και συγκεκριμένα πέρυσι τον Οκτώβριο, ο ΔΕΣΦΑ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρία MER για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος θα διασυνδέεται με άλλους που περνούν ή θα περάσουν από τη χώρα μας.

Βιώσιμο το έργο λέει η Windows International

Η εταιρία Windows International, όπως σημειώνει στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ, τον Μάρτιο του 2017 είχε υποβάλει αίτηση για το έργο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία συμφερόντων του Λεονίντ Λεμπέντεφ: «Στις 31.03.2017, η αλλοδαπή ανώνυμη εταιρεία Windows International S.A. υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση με αριθμό Πρωτοκόλλου Μητρώου Αιτήσεων Ι-219532/31.03.2017, για τη χορήγηση Άδειας ΑΣΦΑ με αντικείμενο την κατασκευή διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ (Νέα Μεσημβρία-Γευγελή), κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αδειών Φυσικού Αερίου (ΥΑ Δ1/Α/5815 του ΥΠΕΚΑ, ΦΕΚ Β’ 464/19.04.2010)».

Η εταιρία εξηγεί επίσης γιατί είναι νόμιμη η αίτηση αλλά και γιατί είναι βιώσιμο το έργο: «Η αίτηση αυτή πληροί πάσα τυπική και ουσιαστική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον Νόμο 4001 και τον Κανονισμό Φ.Α., για τη χορήγηση της ζητουμένης αδείας, ήτοι: Φερεγγυότητα του φορέα ως προς την χρηματοδότηση του έργου (που θα είναι 100% ιδιωτική), βιωσιμότητα του έργου, ετοιμότητα ως προς τις κατασκευαστικές μελέτες και τεχνογνωσία κατασκευής του έργου. Τούτο προκύπτει αβίαστα από τα σχετικά δικαιολογητικά που υπέβαλε η εν λόγω Εταιρεία συνημμένως προς την ως άνω αίτησή της».

Η Windows International σημειώνει ακόμη ότι έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την πΓΔΜ στις 31 Μαρτίου του 2015, «με ειδική αναφορά, στο προοίμιό του, στην απόφαση της 64ης συνεδρίασης της κυβέρνησης για τη σκοπιμότητα πραγματοποίησης του έργου».

Οι χώρες CESEC

Η εταιρία συμφερόντων Λεμπέντεφ επιχειρηματολογεί υπέρ του έργου που προωθεί έναντι του ΔΕΣΦΑ, αφήνοντας αιχμές για τη χρηματοδότηση αλλά και για την προτεραιότητα που έχουν τα ιδιωτικά έργα με βάση το μνημόνιο που έχουν υπογράψει τα κράτη της Κεντρικοανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC).

Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ των χωρών σε ό,τι αφορά την ενεργειακή διασύνδεσήη τους. Έτσι, η Windows International υπογραμμίζει: «Κατά συνέπειαν, η εν λόγω αίτηση ΑΣΦΑ της Εταιρείας Windows International S.A. φέρεται ως απολύτως επικρατέστερη του σχετικού, ως άνω, Κεφαλαίου εκ του 10ετούς προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, καθ’ όσον α) προηγείται χρονικώς της απλής δηλώσεως προθέσεων του ΔΕΣΦΑ να πραγματοποιήσει το ίδιο Έργο και β) εναρμονίζεται απολύτως με τις προβλέψεις του Μνημονίου CESEC, που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και των υπολοίπων χωρών της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες, τα ενεργειακά έργα υποδομής που βασίζονται σε ιδιωτική χρηματοδότηση προηγούνται απολύτως εκείνων που βασίζονται, εν όλω ή εν μέρει, σε χρηματοδότηση της ΕΤΕπ».

Η ΡΑΕ να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει εκδώσει απόφαση επί της αίτησης της Windows International, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει το έργο προκειμένου να εφοδιάζονται με φυσικό αέριο κατά κύριο λόγο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θέλει να κατασκευάσει στα Σκόπια άλλη εταιρία συμφερόντων Λεμπέντεφ, η γνωστή Sintez.

Από την άλλη μεριά, ο ΔΕΣΦΑ προωθεί το έργο ως ΕΣΦΑ, με σκοπό τη μεταφορά ποσοτήτων 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα. Επίσης στα σχέδια είναι με βάση και το μνημόνιο CESEC η διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των χωρών. Δηλαδή, το δίκτυο τη ΠΓΔΜ στη συνέχεια να διασυνδεθεί με άλλα, επίσης γειτονικών κρατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v