Εγνατία Οδός: Στον... δρόμο θα διαμορφωθούν οι όροι της σύμβασης

Διαγωνισμό για την πολυετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, που θα συγκεκριμενοποιηθεί σε δεύτερη φάση, προκήρυξε η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Συμβατικοί σταθμοί διοδίων μέχρι να λειτουργήσει το δορυφορικό σύστημα.

Εγνατία Οδός: Στον... δρόμο θα διαμορφωθούν οι όροι της σύμβασης

Την εκκίνηση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων (Σιάτιστα - Ιεροπηγή/Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα - Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας), με το μοντέλο είσπραξης διοδίων στον αέρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Οι υποψήφιοι καλούνται να εκδηλώσουν αρχικό, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στις 26 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τόσο το θέμα με τα διόδια, όσο και η διάρκεια της παραχώρησης, που αρχικά υπολογίζεται σε 40 χρόνια, κατ’ ανώτατο όριο. Για τα διόδια αναφέρεται πως μέχρι να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό/δορυφορικό σύστημα συλλογής τους, οι οδηγοί θα πληρώνουν σε συμβατικούς σταθμούς διοδίων. Υπενθυμίζεται πως υπουργική απόφαση προβλέπει τη λειτουργία 38 μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό.

Μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, οπότε και θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως θα έχουν λυθεί όλες οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες. Όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, «η ακριβής διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα εξειδικευθεί περαιτέρω κατά τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών». Αναφέρεται, για παράδειγμα, πως «κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και πάντως πριν από την υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών, το Ταμείο, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εξαιρέσει τον κάθετο οδικό άξονα Χαλάστρα - Εύζωνοι από το αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης ή/και να συμπεριλάβει στο αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης και την αναβάθμιση οδικών τμημάτων ορισμένων εκ των Καθέτων Αξόνων συνολικού μήκους 54 χιλιομέτρων περίπου».

Ενδιαφέρον για την πολυετή διαχείριση της Εγνατίας Οδού αναμένεται να εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι, ενώ και ευρωπαϊκοί κολοσσοί, όπως η γαλλική Vinci (επικεφαλής των κοινοπραξιών που διαχειρίζονται τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου και την Ολυμπία Οδό) έχουν δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον τους. Οι ιδιώτες θα υπογράψουν σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της.

Η Εγνατία Οδός «είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, διαχωρισμένων ρευμάτων κυκλοφορίας, με πλήρη έλεγχο των προσβάσεων. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους (στη συνοριακή πύλη με την Τουρκία) και διέρχεται από τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης. Διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση (ρεύμα κυκλοφορίας) και κεντρική νησίδα. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, για οδικό τμήμα 45 χιλιομέτρων, από τον κόμβο Κλειδίου έως τον κόμβο Λαγκαδά, η Εγνατία Οδός διαθέτει τρεις λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα.

Η Εγνατία Οδός συνδέει μεταξύ τους όλες τις μεγάλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και τα αεροδρόμια Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, μέσω 74 ανισόπεδων κόμβων και προσβάσεων. Η Εγνατία Οδός αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού “κεντρικού οδικού δικτύου” (Τrans-European “core road network”) και ζωτικό τμήμα του ελληνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων».

Η Εγνατία Οδός συνδέεται με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία μέσω έντεκα καθέτων οδικών αξόνων. Τρεις από τους οδικούς αυτούς κάθετους άξονες, με συνολικό μήκος 225 χιλιόμετρα, θα αποτελέσουν μέρος της σύμβασης παραχώρησης. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Σιάτιστα - Ιεροπηγή/Κρυσταλλοπηγή, που οδηγεί στην Αλβανία (Kapshtice), τον οδικό άξονα Χαλάστρα - Εύζωνοι, που οδηγεί στην ΠΓΔΜ (Gevgeli) και τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας, που οδηγεί στη Βουλγαρία (Kulata).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v