ΔΕΗ: Παίρνει τα 360 εκατ. για τα ΥΚΩ, ψάχνει... κάτι παραπάνω

Η διοίκηση της εταιρίας επιμένει, εμμέσως, στα 735 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για ΥΚΩ της περιόδου 2012-2016. Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Διαιτησία. Από τον κρατικό προϋπολογισμό μερικώς ή πλήρως το κόστος των ΥΚΩ της πενταετίας 2018-2022.

ΔΕΗ: Παίρνει τα 360 εκατ. για τα ΥΚΩ, ψάχνει... κάτι παραπάνω

Επιμένει η ΔΕΗ, παρά την εφάπαξ καταβολή των 360 εκατ. ευρώ από το μέρισμα, και στη διεκδίκηση των υπολοίπων 375 εκατ. ευρώ για τα ΥΚΩ της περιόδου 2012-2016.

Αυτό προκύπτει από πηγές της εταιρίας, στις οποίες απευθύνθηκε το Euro2day.gr, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση για να ευχαριστήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της ΔEΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, «η εταιρία δεν έχει αλλάξει θέση ως προς τη διεκδίκηση των 735 εκατ. ευρώ που της οφείλονται για την παροχή ΥΚΩ στα νησιά κατά τα παρελθόντα έτη».

Άλλωστε και από μία πιο προσεκτική ανάγνωση της χθεσινής ανακοίνωσης, αναδεικνύεται πως το ποσό των 360 από τα συνολικά 735 εκατ. ευρώ που γνωμοδότησε η ΡΑΕ ως εύλογο ποσό προς ανάκτηση, η ΔEΗ το χαρακτηρίζει ως «μέρος του ποσού έναντι της συνολικής οφειλής από τις δαπάνες που έχει καταβάλει η ΔEΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τα προηγούμενα χρόνια». Έτσι, με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση της εταιρίας και παρά τη σημαντική ένεση ρευστότητας που έλαβε από την κυβέρνηση, δεν αποκλείει την προσφυγή στη Διαιτησία. Σημειώνεται ότι σχετική επισήμανση είχε κάνει και στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Αν φυσικά η εταιρία προχωρήσει στην άσκηση ένδικων μέσων για τη διεκδίκηση και των υπόλοιπων 375 εκατ. ευρώ προκειμένου να εισπράξει ό,τι περισσότερο μπορεί και τελικά δικαιωθεί, τότε τα ποσά αυτά θα τα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά, με αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Όπως και να 'χει, τα 360 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η ΔEΗ από το μέρισμα δίνουν μεγάλη ανάσα στην επιχείρηση, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, έχοντας μάλιστα μπροστά της και τη διαχείριση δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ που λήγουν το 2019. Μάλιστα και η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρίας επιβεβαιώνει την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει: «Η ΔEΗ θα αξιοποιήσει αυτή τη ρευστότητα με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή μόχλευση για τα οικονομικά της».

Τα ΥΚΩ για τα έτη 2018-2022

Στο μεταξύ στις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται η έκδοση απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών για την κάλυψη πλήρως ή μερικώς από τον κρατικό προϋπολογισμό του κόστους των ΥΚΩ και για τα έτη 2018-2022.

Μάλιστα στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ποσό υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται από 40 εκατ. έως 85 εκατ. ευρώ ετησίως για τις χρονιές 2018-2022. Οι δαπάνες αυτές είναι χαμηλές καθώς την προσεχή πενταετία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αρχικά των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και στη συνέχεια η «μικρή» και μετά το 2023 η «μεγάλη» της Κρήτης. Με τα έργα αυτά ουσιαστικά περιορίζονται δραστικά οι δαπάνες για ΥΚΩ που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη λειτουργία των ντιζελοκίνητων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.

Ελάφρυνση αναμένεται να προέλθει και από τα νέα όρια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο ΠΕΝ, θέτοντας αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v