Το ΣτΕ δικαίωσε Siemens και Δημόσιο για τη «συμφωνία συμβιβασμού»

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου απέρριψε την προσφυγή τεσσάρων φορολογούμενων καθώς και του μή κερδοσκοπικού Σωματείου “Έλληνες Φορολογούμενοι" οι οποίοι υποστηρίζαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Το ΣτΕ δικαίωσε Siemens και Δημόσιο για τη «συμφωνία συμβιβασμού»

Υπέρ της Siemens έληξε η δικαστική μάχη που εκκρεμούσε ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφορικά με την “συμφωνία συμβιβασμού” που είχε υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου απέρριψε την προσφυγή τεσσάρων φορολογούμενων καθώς και του μή κερδοσκοπικού Σωματείου “Έλληνες Φορολογούμενοι" οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι παράνομη και αντισυνταγματική καθώς και ότι επιβάρυνε τους πολίτες με τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Η Απόφαση

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη με την υπ΄ αριθμ. 2913/2017 απόφασή της απέρριψε κατα πλειοψηφία ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης των προσφευγόντων.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι τόσο το σωματείο όσο και οι φορολογούμενοι δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους, καθώς δεν είναι εν στενή έννοια φορολογικό θέμα, αλλά ούτε αρκεί απλώς η επίκληση της ιδιότητας του φορολογούμενου.

Επίσης υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, η Πολιτεία έχει την δυνατότητα της ποινικής αξίωσης από την Siemens για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Αντίθετη ήταν η άποψη του εισηγητή της υπόθεσης Κωνσταντίνου Κουσούλη καθώς και των συμβούλων Επικρατείας Αναστασίας Παπαδημητρίου και Όλγας Παπαδοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν είχε υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Επίσης, το Δ΄ Τμήμα είχε κρίνει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, μετά την ψήφιση από την Βουλή του νόμου 4072/2012, δεν μπορούσε («δεν διέθετε ευχέρεια») να μην υπογράψει την επίμαχη «συμφωνία συμβιβασμού», αλλά ούτε είχε την δυνατότητα να τροποποιήσει τους όρους της «μονομερώς ή συμβατικώς».

Μάλιστα, οι σύμβουλοι του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ είχαν αποφανθεί ότι οι προσφεύγοντες στο εν λόγω δικαστήριο (4 'Έλληνες φορολογούμενοι και το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι») είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v