Την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξέφρασε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς.
Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για την Ενεργειακή Ένωση τόνισε επίσης, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά νέων πηγών ενέργειας στην ΕΕ.
Ο κ. Σέφτσοβιτς, που θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ΔEH, σημείωσε: «Οι διαπραγματεύσεις με τους συναδέλφους της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) συνεχίζονται. Πιστεύω ότι η λύση θα βρεθεί σύντομα καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί σύντομα η τρίτη αξιολόγηση».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ υπογράμμισε επίσης πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά στις μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ένωσης το 2020 και το 2030. Ο ίδιος έκανε γνωστή τη στήριξη και τη βοήθεια που προσφέρει η Κομισιόν στην Ελλάδα για την επίτευξη αυτών των στόχων αλλά και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Ενεργειακός κόμβος
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος, τόνισε επίσης ο κ. Σέφτσοβιτς και αναφέρθηκε στους προωθούμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Όπως είπε, ο ΤΑΡ είναι ένα σημαντικό έργο γιατί μεταφέρει νέο φυσικό αέριο, από νέες πηγές, μέσα από νέο διάδρομο. Εκτίμησε ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2020.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας για τη μεταφορά νέων ποσοτήτων αερίου στις χώρες της Νοτιοανατολοκης Ευρώπης και των Βαλκανίων μέσω του αγωγού IGB. Όπως είπε, ο διασυνδετήριος αγωγός θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2018.
Σε σχέση με τον EastMed, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ είπε ότι θα μεταφέρει ποσότητες από τη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως νέα Νορβηγία, στην Ευρώπη. Είπε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα είναι οι πύλες εισόδου των νέων κοιτασμάτων.
Εξάλλου ο κ. Σέφτσοβιτς, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στα θέματα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην ενεργειακή αγορά αλλά και για μια πρόταση που θα του μεταφέρει.
Αυτή αφορά στην ανάπτυξη ενός πιλοτικού μοντέλου επιχειρηματικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης στις χώρες της Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Γερμανίας. Ο αντιπρόεδρος είπε ότι θα προτείνει στον κ. Τσίπρα να γίνει και η Ελλάδα μέλος αυτής της πρωτοβουλίας.