Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερβολικά χαμηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας προτείνει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εντός κρίσης προχώρησε σε ονομαστική μείωσή του. Διαμορφώνεται στο 48% του εθνικού ενδιάμεσου μισθού. Η Ευρώπη «τριών ταχυτήτων».

Υπερβολικά χαμηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Την ανάγκη να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) που διαπιστώνει πως είναι πολύ χαμηλότεροι από το αποδεκτό όριο με αποτέλεσμα πολλοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Ειδικότερα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 48% του εθνικού ενδιάμεσου (median) μισθού και επομένως θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25% προκειμένου να φθάσει στο 60% αυτού. Αντίστοιχα, στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 62% και στη Γερμανία κατά 28%, ενώ συνολικά σε δέκα είναι οι χώρες στην ΕΕ που ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από 50% του εθνικού ενδιάμεσου μισθού.

Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, σε ορισμένες χώρες της ΕΕ οι κατώτατοι μισθοί προσεγγίζουν μεν τα 2/3 του εθνικού μεσαίου μισθού, χωρίς όμως να είναι σε βιώσιμα επίπεδα, όπως, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ETUC και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συνδικάτων (ETUI) οι μισθοί στην Ελλάδα μειώνονται την τελευταία οκταετία κατά μέσο όρο 3,1% το έτος.

Συνολικά, οι μισθοί σε επτά κράτη - μέλη της ΕΕ βρίσκονται σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν, όμως η περίπτωση της Ελλάδας είναι ξεχωριστή, αφού είναι η μόνη χώρα στην οποία έγινε κατά την περίοδο της κρίσης, ονομαστική μείωση του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου, επιβλήθηκε το 2012 ονομαστική μείωση στον κατώτατο μισθό κατά 22% (και κατά 32% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών) και έκτοτε ο κατώτατος μισθός παραμένει παγωμένος στο ίδιο επίπεδο.

«Οι κατώτατοι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί», δήλωσε η Έσθερ Λιντς, Συνομοσπονδιακή Γραμματέας της ETUC. «Η ΕΕ πρέπει να θέσει μια προθεσμία για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών, ώστε να φτάσει τουλάχιστον το 60% του μεσαίου και άρα σε ένα βιώσιμο μισθό. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει μια μέρα στην άλλη, αλλά ο στόχος πρέπει να τεθεί σε ολόκληρη την ΕΕ» συνέχισε η ίδια, καλώντας τις κυβερνήσεις να διαβουλευθούν με τα εθνικά συνδικάτα και τους εργοδότες προκειμένου να υπάρξει λύση.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου ή του ενδιάμεσου μισθού σε κάθε χώρα θα μειώσει σημαντικά τη φτώχεια των εργαζομένων και θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε.
Η ETUC δεσμεύτηκε σήμερα να ασκήσει πιέσεις για την αύξηση των κατώτατων μισθών στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Σε μία από τις τελευταίες εκθέσεις της για την ελληνική οικονομία, η ΓΣΕΕ καταγράφει τις αποκλείσεις στους κατώτατους μισθούς (μεικτούς και έχοντας ενσωματώσει τα δώρα και τα επιδόματα που δίνονται στην Ελλάδα - 13ος και 14ος μισθός) ανάμεσα στις χώρες του λεγόμενου «ευρωπαϊκού νότου» (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) και σε χώρες – μέλη που αποτελούν τον “σκληρό πυρήνα” της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατώτατος μισθός στην Γερμανία βρίσκεται στα 1.440 ευρώ, υπερδιπλάσιος δηλαδή από τα 684 ευρώ της Ελλάδας, τα 618 ευρώ της Πορτογαλίας και τα 764 ευρώ της Ισπανίας.

Στην πράξη, διακρίνονται 3 διαφορετικές “ταχύτητες” εντός της Ε.Ε., οι οποίες είναι:

1η ταχύτητα: Από 1.393 έως 1.923 ευρώ. Πρόκειται για χώρες που θεωρούνται παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (1.393 ευρώ), η Γερμανία (1.440 ευρώ), η Γαλλία (1.467 ευρώ), το Βέλγιο (1.532 ευρώ), η Ολλανδία (1.537 ευρώ), η Ιρλανδία (1.546 ευρώ) και το Λουξεμβούργο (1.923 ευρώ).

2η ταχύτητα: Από 618 έως 791 ευρώ. Πρόκειται για μια δεύτερη ομάδα χωρών που αποτελείται από την Πορτογαλία (618 ευρώ – στοιχεία α’ εξαμήνου 2015), την Ελλάδα (684 ευρώ), την Μάλτα (728 ευρώ), την Ισπανία (764 ευρώ) και την Σλοβενία (791 ευρώ).

3η ταχύτητα: Από 215 έως 430 ευρώ. Η συγκεκριμένη ομάδα χωρών, αφορά κράτη από χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα στην κατηγορία αυτή βρίσκονται η Βουλγαρία (215 ευρώ), η Ρουμανία (276 ευρώ), η Ουγγαρία (350 ευρώ), η Τσεχία (365 ευρώ), η Λεττονία (370 ευρώ), η Λιθουανία (380 ευρώ), η Σλοβακία (405 ευρώ), η Κροατία (414 ευρώ), η Πολωνία (417 ευρώ) και η Εσθονία (430 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v