Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο ζήτησε η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργηματων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην περίπτωσή τους δεν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις για την αναγνώρισε τον ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που αιτήθηκαν . Στον πρώην υπουργό αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, υποστηρίζοντας ότι
κατά τη διάρκεια της θητείας του μεθόδευσε την δημιουργία της υποδομής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η αποστροφή αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος είπε: " Εδώ ακούσαμε μυθεύματα, που τα βρήκατε αυτά; Είναι δικαστήριο εδώ δεν μπορούν να λέγονται αυτά. Αυτά είναι μυθεύματα, από που και ως που; Ντροπή σου!", είπε στον εισαγγελέα.
Ως προς τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί και στους 14 , μεταξύ των οποίων η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η Βίκυ Σταμάτη, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετα την πράξη.
Ως προς τον Νίκο Ζήγρα, ο οποίος όπως τόνισε η εισαγγελέας είναι ο μόνος εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση που ομολόγησε, προτάθηκε να του αναγνωριστεί όπως και πρωτοδίκως το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς και εκείνο της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ολοκληρώθηκε, μετά από τρία χρόνια, στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας η δίκη για τις αποκαλούμενες «μίζες» από την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.
Ομόφωνα οι δικαστές έκριναν ενόχους, όπως και πρωτοδίκως, τους δεκαέξι κατηγορούμενους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισής τους για την αναγνώριση ελαφρυντικών που συνδέονται άμεσα με την επιμέτρηση της ποινής που θα τους επιβληθεί για την πράξη που κρίθηκαν ένοχοι.
Απούσα από το εδώλιο ήταν η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μολντενάουερ καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί τους, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο τόσο για τον πρώην υπουργό, όσο και για τον άλλοτε γενικό γραμματέα της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκο μείωσε το ποσό του ξεπλύματος από τα σαράντα στα δέκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ... αφαίρεσε και μία επιμέρους πράξη για την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ένοχοι ως και πρωτοδίκως (σ.σ. άλλοι με την επιβαρυντική περίσταση του κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια και άλλοι όχι με την επιβαρυντική αυτή περίσταση) οι:
Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Ιωάννης Σμπώκος, γνωστή δικηγόρος, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μολντενάουερ, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, μετά την απόφαση επί της ενοχής, αναμένεται η αναγγελία των ποινών για τους κατηγορούμενους καθώς και η απόφαση των δικαστών που θα κρίνει την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, δηλαδή αν και ποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν στη φυλακή και ποιοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν ελεύθεροι τη ζωή τους.
Όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Ιω. Σμπώκου, είναι ελεύθεροι με αναστολή εκτέλεσης ποινής και γι' αυτό τον λόγο αναμένουν με αγωνία την τελική κρίση του δικαστηρίου, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.