Με τρία διαφορετικά χαρακτηριστικά πραγματοποιείται η αυριανή δημοπρασία ΝΟΜΕ, φιλοδοξώντας αυτή τη φορά να επιταχυνθεί η πολυπόθητη αύξηση των μεριδίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των εναλλακτικών προμηθευτών.
Το πρώτο και κύριο είναι πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα προθεσμιακού προϊόντος που έχει διατεθεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο, ένα δηλαδή χρόνο ακριβώς πριν (25 Οκτωβρίου 2016). Θα βγει σε προσφορά, με τιμή εκκίνησης τα 32,05 ευρώ ανά ΜWh/h, προθεσμιακό προϊόν 718 MWh/h. Η ποσότητα αυτή προέκυψε κατόπιν των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, αφού το μερίδιο της ΔEH δεν μειώθηκε, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στόχους.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με περιορισμό που εισαγάγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις δημοπρασίες, προκειμένου να αποτρέψει τους traders από τις εξαγωγές ρεύματος που κάνουν μέσω ποσοτήτων που αποκτούν στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής στην αυριανή διαδικασία έχουν εκείνοι οι παίκτες που στο προηγούμενο τρίμηνο από τοn μήνα της δημοπρασίας έχουν διαθέσει σε τελικούς καταναλωτές τουλάχιστον το 30% των προϊόντων που είχαν αποκτήσει.
Αν και το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει τις ενστάσεις των θεσμών, όπως λένε οι πληροφορίες, εντούτοις κρίθηκε αναγκαίο καθώς διαπιστώθηκε πως συμμετέχοντες και κυρίως traders έμπαιναν στις δημοπρασίες για να αποκτήσουν φθηνές ποσότητες ρεύματος και στη συνέχεια να τις πουλήσουν σε προνομιακή τιμή στο εξωτερικό. Έτσι δεν έμεναν αρκετές ποσότητες για τους προμηθευτές που πραγματικά θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά, ανοίγοντας τον ανταγωνισμό.
Το τρίτο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με τη συμμετοχή για πρώτη φορά των Εταιριών Προμήθειας Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας. Οι δύο ΕΠΑ έχουν λάβει απόφαση να μπουν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας το πελατολόγιό τους από την αγορά φυσικού αερίου.
«Εντέλει», όπως περιγράφουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «η δημοπρασία της Τετάρτης 25ης Οκτωβρίου είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για την αναστροφή της τροχιάς της κόπωσης που διαπιστώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στα μερίδια των εναλλακτικών προμηθευτών». Όπως επίσης συμπληρώνουν, «η μεγάλη ποσότητα που θα βγει σε δημοπρασία και η επίτευξη ικανοποιητικής τιμής-κίνητρο για την εντατικότερη δραστηριοποίηση των ανταγωνιστών της ΔΕH στην προμήθεια, είναι το μεγάλο στοίχημα».
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία της 19ης Ιουλίου, παρά τη νέα χαμηλότερη τιμή εκκίνησης που τέθηκε σε ισχύ (32,05 ευρώ ανά MWh/h), εντούτοις το γεγονός της μικρής ποσότητας που προσφέρθηκε 145 MWh/h οδήγησε σε τιμές ακόμη και στα 43,05 ευρώ. Κάτι που δυσκολεύει τους εναλλακτικούς προμηθευτές στη διαμόρφωση ουσιαστικά ανταγωνιστικών τιμών ρεύματος.
Σύμφωνα με τους μνημονιακούς στόχους, το μερίδιο της ΔΕH θα πρέπει να υποχωρήσει στο τέλος του χρόνου στο 75,24%, πράγμα αδύνατο καθώς τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τον Σεπτέμβριο έδειξαν τη θέση της εταιρίας να είναι στο 83,56% και αφού προηγήθηκαν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, με κολλημένο το ποσοστό της στο 85,72% και 85,55%, αντίστοιχα.