Τα δύσκολα... παζλ της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και του νέου ρόλου που θα αποκτήσει η ΔΕΠΑ στο τοπίο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.
Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Euro2day.gr, ενόψει της άφιξης την ερχόμενη εβδομάδα των επικεφαλής των δανειστών, ενώ από χθες ήδη έγινε η προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων υπουργείου ΠΕΝ, ΡΑΕ και θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και στην τεχνική συνάντηση στο υπουργείο κυριάρχησαν τα θέματα της πορείας των προαπαιτουμένων με βάση τα χρονοδιαγράμματα -όπου διαπιστώθηκε πως μέσες-άκρες είναι κοντά σε αυτά-, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως δύο θέματα θα μονοπωλήσουν τις διαπραγματεύσεις:
Η μάχη του λιγνίτη...
Αν και οι διαπραγματεύσεις για την τελική πρόταση των λιγνιτικών μονάδων που θα βγουν στο market test γίνονται μεταξύ του υπουργείου ΠΕΝ και της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής, εντούτοις το θέμα αναμένεται να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία ως προς τη συμμετοχή της «μονάδας 1» και της άδειας κατασκευής της δεύτερης στη Βεύη της Φλώρινας. Οι διαπραγματεύσεις έχουν για την ώρα κολλήσει ως προς τη συμμετοχή των δύο μονάδων του Αμυνταίου. Ο προβληματισμός των Βρυξελλών είναι κατά πόσο θα βρεθούν επενδυτές για τα συγκεκριμένα εργοστάσια, με δεδομένη τη σύντομη διάρκεια ζωής τους. Το 2019 πρέπει να αποσυρθούν, ενώ το κόστος της περιβαλλοντικής αναβάθμισης είναι μεγάλο.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν πέσει οι δύο μονάδες λιγνίτη της Μεγαλόπολης, οι οποίες είναι περιβαλλοντικά αναβαθμισμένες κι έχουν και σχετικά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Ωστόσο, σε αυτή την πρόταση, εξετάζονται τεχνικά θέματα, όπως η διασύνδεσή τους με τη μονάδα φυσικού αερίου ή αν μπορούν να πωληθούν ξεχωριστά οι δύο λιγνιτικές μονάδες.
Υπάρχουν και οι πληροφορίες που θέλουν την ελληνική πλευρά να επιμένει στη λύση του «Αμυνταίου», χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι απορρίπτει την ιδέα της «Μεγαλόπολης».
«Καμία πρόταση από Παναγιωτάκη»
Στο μεταξύ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αναμένεται να πέσει η πρόταση του προέδρου της ΔEH Εμμανουήλ Παναγιωτάκη για πώληση πελατολογίου, με αρχή 500.000 καταναλωτές.
Ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, παρά την επιμονή συνεργατών του κ. Παναγιωτάκη πως έχει καταθέσει την πρόταση για διάθεση χαρτοφυλακίου, μόλις προχθές, με δήλωσή του στον ΑΝΤ1, υποστήριξε το αντίθετο: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο τελικό πόρισμα για αυτό το σχέδιο από τη ΔΕΗ. Είναι μια πρόωρη συζήτηση, που δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη», σημείωσε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Το... παζλ της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ
Το άλλο μεγάλο θέμα είναι ο νέος ρόλος που καλείται να παίξει η ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου.
Οι δανειστές έχουν ανοίξει ως γνωστόν θέμα, ώστε η ΔΕΠΑ, που είναι μέτοχος με 51% στις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, να έχει έναν πιο παθητικό ρόλο. Σημειώνεται ότι το άλλο 49% αλλά με μάνατζμεντ το έχουν οι μέτοχοι της Shell και της ΕΝΙ, αντίστοιχα.
Πηγές θέλουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο να έχει αναλάβει να βρει λύση σε συνεννόηση με τους άλλους μετόχους, έχοντας ως γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των μετόχων της εταιρίας που διοικεί.
Οι συζητήσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell και ENI συνεχίζονται σε μία λογική win-win, δηλαδή ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών αλλά χωρίς να απαξιώνεται ο ρόλος της δημόσιας επιχείρησης.