Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πού μπαίνει ο πήχης του 2018 για τα κόκκινα δάνεια

Οι τράπεζες αναμένουν την απάντηση ή τυχόν συστάσεις του SSM στα αναθεωρημένα πλάνα για τα NPLs στο τέλος Οκτωβρίου. Πού ρίχνουν το βάρος. Βγαίνουν σε πλειστηριασμό 2.000 ακίνητα μεγαλοοφειλετών μέσα στον Δεκέμβριο.

Τράπεζες: Πού μπαίνει ο πήχης του 2018 για τα κόκκινα δάνεια

Αυξημένοι κατά 20%-25%, ήτοι κατά μέσο όρο κατά 2,9 δισ. ευρώ, είναι οι αναθεωρημένοι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2018 και το 2019, που απέστειλαν πριν από δύο εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Το ποσοστό διαφέρει ανά τράπεζα, χωρίς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, να ξεπερνά το 25% ενώ στα draft που απέστειλαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank) δεν αναλύουν το μείγμα των κινήσεων που θα ακολουθήσουν προκειμένου να πιάσουν τους στόχους.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από την πλευρά του SSM δεν έχει ακόμη υπάρξει καμία απάντηση και την τοποθετούν χρονικά στο τέλος Οκτωβρίου.

Στα αναθεωρημένα πλάνα των τραπεζών, το μεγαλύτερο βάρος στη μείωση των κόκκινων δανείων εφεξής πέφτει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στο τέλος Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι αρχικοί στόχοι προέβλεπαν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 14,6 δισ. ευρώ το 2018 και περίπου 17 δισ. ευρώ το 2019.

Μαστίγιο στα επιχειρηματικά

Στα βαριά, όμως, όπλα των τραπεζών περιλαμβάνονται για το 2018 και οι ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. «Από τις δυναμικές κινήσεις, ρευστοποιήσεις αλλά και πωλήσεις δανείων σε ξένα funds, αναμένεται να προέλθει σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως απελευθέρωση κεφαλαίων και εξυγίανση των ισολογισμών», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες αρχίζουν δειλά δειλά να ξεσκονίζουν τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε κλαδικό επίπεδο (ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.), μολονότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν, με στόχο την κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων κοινοπρακτικών εταιρικών δανείων. Στην απροθυμία -εξαιτίας της διαφορετικής προσέγγισης- των τραπεζών να βρουν τη χρυσή τομή έρχεται να προστεθεί, σύμφωνα με πηγές, και η καθυστέρηση από την πλευρά των ξένων funds.

«Ελέγχουν σε βάθος τα δάνεια και την οικονομική κατάσταση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ωστόσο δεν προχωρούν σε γρήγορες αποφάσεις. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας τους επόμενους μήνες και εφόσον το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται ομαλά», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Πολλαπλά οφέλη από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Με δεδομένο ότι το 2016 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός εξαιτίας της απεργίας των συμβολαιογράφων αλλά και των αντιδράσεων, οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον Οκτώβριο του 2016 έως και σήμερα επιτεύχθησαν μόνο με διαγραφές δανείων, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, υπό τα νέα δεδομένα, οι τράπεζες έχουν ένα μήνα, τον Δεκέμβριο, για να πραγματοποιήσουν μείωση των κόκκινων δανείων φέτος από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να βγουν στον πλειστηριασμό 2.000 ακίνητα μεγαλοοφειλετών (ιδιωτών και επιχειρηματιών). Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, το μέτρο θα αρχίσει να αποδίδει το 2018, ωστόσο στο μεσοδιάστημα τα οφέλη αναμένεται να είναι πολλαπλάσια, καθώς με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι στρατηγικά κακοπληρωτές θα λάβουν το μήνυμα ότι «το πάρτι τελείωσε» και ποσοστό εξ αυτών θα επιδιώξει τη συνεννόηση με την τράπεζα, με στόχο τη ρύθμιση του δανείου.

Βροχή επιστολών

Όσον αφορά στην καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr ότι με βάση τους κανόνες, οι τράπεζες είχαν ένα δίμηνο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, να στείλουν ειδοποιητήρια στους δανειολήπτες, προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι ο πλειστηριασμός του ακινήτου θα γίνει ηλεκτρονικά και όχι στο Ειρηνοδικείο όπως συνέβαινε έως σήμερα.

«Η καθυστέρηση δεν έχει παρασκήνιο. Στείλαμε και συνεχίζουμε να στέλνουμε χιλιάδες ειδοποιητήρια για την αλλαγή του καθεστώτος. Προβλέπεται από τους κανόνες του Κώδικα Δεοντολογίας», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v