Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένονται οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, δεδομένου ότι ο ESM δεν έχει ακόμα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει νωρίτερα.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε μία συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο, μέσω τηλεδιάσκεψης, δεδομένου ότι ο ίδιος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του EwG, δήλωσε πως «δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτέμβρη, θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες . Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιεύσουμε».
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup είναι στις 26 Οκτωβρίου και μέχρι τότε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να επιταχύνει καταλυτικά τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προκειμένου να επιτύχει καθαρή μείωση του στοκ τους κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον Ιούλιο και περιορισμένες πληρωμές ενώ από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φάνηκαν πληρωμές μόλις 415 εκατ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.
Με βάση τις αποφάσεις του ESM έως σήμερα, η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου.
Η έξοδος
Όσον αφορά στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν μετρημένος και με ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις, στέλνοντας το κλασικό μήνυμα τήρησης των συμφωνηθέντων και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εποπτεία στην Ελλάδα θα διαρκέσει πολλά πολλά χρόνια.
Ο ESM , είπε, προετοιμάζεται για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί. «Εάν διαπιστωθεί πως έχουν εφαρμοστεί, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτεί κανονικά τις ανάγκες της μετά το τέλος του προγράμματος και να γίνει το πέμπτο success story μεταξύ των χωρών που έχει χρηματοδοτήσει ο ESM”, σημείωσε.
Για την επόμενη μέρα, παρέπεμψε στην προβλεπόμενη διαδικασία επιτήρησης η οποία εφαρμόζεται σήμερα στις χώρες οι οποίες βγήκαν από το πρόγραμμα, όπως η Ιρλανδία ή η Κύπρος, υπογραμμίζοντας όμως δύο ιδιαιτερότητες. Την μακρά περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και το γεγονός ότι ο ESM κατέχει το μισό δημόσιο χρέος της χώρας. Η αποπληρωμή των δανείων φτάνει έως και το 2059 σημείωσε προσθέτοντας ότι «είναι μια πολύ μεγάλη περίοδος, θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω, θα παρακολουθούμε τι γίνεται με την οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος».
Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο η απάντηση παραπέμπει σε αποχώρηση του ΔΝΤ σε βάθος χρόνου. «Ελπίζω ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή κρίση- και εύχομαι να αργήσει- δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΔΝΤ αλλά θα μπορεί να χειριστεί το ζήτημα ο ESM από κοινού με την Κομισιόν».