Σε αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΡΑΕ που αφορούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης τη μεγάλη κατά 74,8% μείωση των καθαρών κερδών και κατά 46,8% των EBITDA του ομίλου, στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Την ίδια στιγμή, η άνοδος της λειτουργικής κερδοφορίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδίδεται στα κέρδη από την πώληση του ΑΔΜΗΕ και στην ελαφρώς καλύτερη εικόνα στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της, χωρίς όμως η διοίκηση της εταιρίας να δίνει λεπτομέρειες ως προς το ύψος τους, παρά μόνο αναγγέλλει σύντομα την πρόσληψη του ειδικού συμβούλου.
Σιγή ιχθύος τηρεί και για την αντιμετώπιση των δανειακών της υποχρεώσεων την ερχόμενη διετία, που ανέρχονται αθροιστικά σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα η διοίκηση τονίζει με έμφαση τη μείωση των δικών της ληξιπρόθεσμων σε προμηθευτές κατά 83 εκατ. ευρώ, παραμένοντας όμως σε δυσθεώρητα ύψη, στα 676 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο.
Πάντως από τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔEΗ για το εξάμηνο προκύπτει και η δυσκολία στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τον κ. Παναγιωτάκη να επιμένει στην πώληση χαρτοφυλακίου πελατών της και να προσδοκά νομοθετικές ρυθμίσεις για να προχωρήσει η πρόταση της εταιρίας.
Αιχμές κατά ΥΠΕΝ και ΡΑΕ
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔEΗ αποδίδει τη μείωση της κερδοφορίας σε «εξωγενείς παράγοντες», οι οποίοι όμως είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που ελήφθησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ. Μέτρα τα οποία σημειωτέον περιλαμβάνονται στο «πακέτο» της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών.
Έτσι, ουσιαστικά οι αιχμές του κ. Παναγιωτάκη στρέφονται κατά του ΥΠΕΝ και συγκεκριμένα στην πρόσθετη χρέωση για την κάλυψη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που κόστισε στη ΔEΗ 170,3 εκατ. ευρώ αλλά και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς με «τιμές κάτω του κόστους», όπως ο ίδιος αναφέρει, η εταιρία ζημιώθηκε με 34,3 εκατ. ευρώ.
Στις επιβαρύνσεις η ΔEΗ προσθέτει και τις αυξημένες δαπάνες σε υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση του χειμώνα, καθώς η εταιρία αναγκάστηκε να λειτουργήσει με diesel τις μονάδες φυσικού αερίου σε Κομοτηνή και Λαύριο. Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση της εταιρίας αφήνει αιχμές και στη ΡΑΕ για τη διαχείριση της κρίσης.
Έτσι, ΕΛΑΠΕ, ΝΟΜΕ και ενεργειακή κρίση έριξαν κατά 250,8 εκατ. ευρώ τα EBITDA της ΔEΗ. Η συνολική επιβάρυνση από αυτούς τους τρεις «εξωγενείς παράγοντες» ήταν της τάξης των 274,6 εκατ. ευρώ. Με τα 196,7 εκατ. ευρώ να καταγράφονται στο πρώτο τρίμηνο και τα 77,9 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Έτσι τα EBITDAυποχώρησαν στα 284,7 εκατ. ευρώ.
Κατά τον κ. Παναγιωτάκη, αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις από τον ΕΛΑΠΕ και τα ΝΟΜΕ, το EBITDA του δεύτερου τριμήνου θα ήταν 239 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 48,7 εκατ. ευρώ ή 25,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Πάντως, αν αυτές οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ ζημίωσαν τη ΔEΗ, μία κυβερνητική απόφαση, αυτή της ιδιωτικοποίησης και απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, της κράτησαν την κερδοφορία με θετικό πρόσημο. Στο δεύτερο τρίμηνο, στα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας αναγνωρίσθηκε κέρδος από την πώληση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ύψους 198,6 εκατ. ευρώ, το οποίο σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε σε 172,2 εκατ ευρώ. λόγω διαφοράς στην αξία συμμετοχής της ΑΔΜΗΕΑ.Ε. μεταξύ της μητρικής εταιρείας και του ομίλου.
Η αγορά που δεν ανοίγει...
Η διοίκηση της ΔEΗ δεν παραλείπει να στοχεύει περισσότερο τη ΡΑΕ και λιγότερο το ΥΠΕΝ και στο θέμα του τρόπου με τον οποίο επιδιώκεται το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ακρίβεια, στέκεται στο μοντέλο ΝΟΜΕ και στη χρήση των ποσοτήτων που αποκτούν traders μέσω των δημοπρασιών.
«Η συνολική ζήτηση, στην οποία περιλαμβάνεται η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση», παρατηρεί η εταιρία, «αυξήθηκε κατά 5,6% καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν αυξημένες εξαγωγές από Τρίτους μέσω των Βορείων Διασυνδέσεων προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, λόγω ελκυστικών τιμών των εκεί αγορών καθώς και της δυνατότητας εξαγωγής των δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω ΝΟΜΕ...», καυτηριάζει η διοίκηση της ΔEΗ, εγείροντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα για τη ΡΑΕ που δεν βάζει πλαφόν στις εξαγωγές από ΝΟΜΕ.
Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης κάνει λόγο «για στασιμότητα στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς το τελευταίο τρίμηνο». Και αφήνει αιχμές και σε βάρος προμηθευτών που επιδιώκουν να μπουν στην αγορά μέσω των ΝΟΜΕ: «Παρατηρείται μάλιστα αξιοσημείωτη εμφάνιση του φαινομένου των επισφαλειών και στους άλλους προμηθευτές, παρά το γεγονός ότι είχαν την ευχέρεια επιλογής της πελατείας τους. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της διαχείρισης του προϊόντος της ΗΕ, η οποία απαιτεί επενδύσεις, στρατηγική και ανάληψη κινδύνου και βέβαια κάθε άλλο παρά για επιχειρηματική δραστηριότητα εύκολου κέρδους και βασισμένου σε παρεμβάσεις που στρεβλώνουν την αγορά προσφέρεται».
Ο πρόεδρος της ΔEΗ υποδεικνύει ως ιδανική λύση «για το σωστό άνοιγμα της αγοράς» την πώληση χαρτοφυλακίου πελατών και αναμένει «τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις».
Διαιτησία για τα ΥΚΩ
Ο κ. Παναγιωτάκης αφήνει σαφείς αιχμές και για τα ποσά ΥΚΩ που διεκδικεί η ΔEΗ και ως γνωστόν ανέρχονται στα 700 εκατ. «Για την ανάκτηση από την εταιρεία των ποσών που έχει δαπανήσει τα προηγούμενα χρόνια (μετά το 2011) για ΥΚΩ η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για ποσό της τάξης των 360 εκατ. ευρώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ήδη έχουν υποβληθεί οι απόψεις της ΔEΗ, με την επιδίωξη επίλυσης της διαφοράς με διάλογο ή έστω με προσφυγή σε διαιτησία» αναφέρει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας και σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 4 Σεπτεμβρίου.
Αργησε... αλλά έρχεται ο σύμβουλος για τα ληξιπρόθεσμα
Στη συγκράτηση της πτώσης της κερδοφορίας της ΔEΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, συνέβαλαν και οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών. Μάλιστα οι προβλέψεις για επισφάλειες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μηδενίστηκαν.
Ο ίδιος εξηγεί, αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος τους: «Σε ό,τι αφορά στην εισπραξιμότητα, οι εισπράξεις του επταμήνου εκπέμπουν ορισμένα θετικά μηνύματα καθώς υπολείπονται μόλις 1,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, οπότε το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά ήταν περίπου 6% μεγαλύτερο και παράλληλα δεν υπήρχε η έκπτωση συνέπειας κατά 15%».
Και συνεχίζει αναγνωρίζοντας: «Παρά ταύτα το πρόβλημα παραμένει και χρειάζεται περισσότερο δραστική αντιμετώπιση». Ο ίδιος αναγγέλλει την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα διαχειριστεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της εταιρίας και θα εισηγηθεί και την τιτλοποίηση: «Τις προσεχείς ημέρες θα προσληφθεί ο εξειδικευμένος σύμβουλος, με κάποια καθυστέρηση έναντι των αρχικών χρονικών προβλέψεων λόγω της εξ αντικειμένου σύνθετης διαδικασίας επιλογής».