Σε συστράτευση κάλεσε τον πολιτικό κόσμο, όλα τα φιλευρωπαϊκά κόμματα της χώρας, ο πρόεδρος του ομίλου "Μυτιληναίος" Ευάγγελος Mυτιληναίος ώστε να εκπονηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Οικονομίας και τα αποτελέσματα εφαρμογής του να συνδέονται με τη μείωση του χρέους.
Ο κ. Mυτιληναίος με ομιλία του σε πάνελ στο συνέδριο του Economist και συνομιλητή τον πρώην υπουργό Οικονομικών ΗΠΑ Τζακ Λιου κατέθεσε τη δική του πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση:
«Χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα συμφωνήσουν όλα τα φιλευρωπαϊκά κόμματα μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει ως βασικά στοιχεία τη σταθερή φορολογική πολιτική, τη μείωση των πλεονασμάτων, να γίνουν fast track επενδύσεις όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδιωτικοποιήσεις», περιέγραψε ο πρόεδρος του ομίλου ο οποίος συνδέει το σχέδιο αυτό με τη μείωση του χρέους.
«Όλοι συμφωνούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν έχουμε δικό μας μεταρρυθμιστικό σχέδιο», σημείωσε εισαγωγικά και έγινε πιο ουσιαστικός: «Αν έχουμε χρόνο 5 έως 7 έτη», είπε απευθυνόμενος προς τους δανειστές, «μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτό το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και να αξιολογείται η απόδοση του ανά τακτά χρονικά διάστημα. Με βάση αυτήν την επίδοση να λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα μείωσης του χρέους», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Mυτιληναίος.
«Οι Έλληνες», προέτρεψε ο ίδιος «θα πρέπει να γίνουν ιδιοκτήτες του προγράμματος και να το αγκαλιάσουν. Μέχρι τώρα έχουμε δει τις καταστροφικές συνέπειες των προγραμμάτων, όπως μείωση εισοδήματος και αύξηση της φτώχειας. Τώρα», τόνισε με έμφαση, «πρέπει να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας και να οδηγήσουμε το πεπρωμένο μας».
Στην ίδια εκδήλωση ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου χαρακτήρισε ως «θετική την πρόταση του κ. Μυτιληναίου», υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να δώσει λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Ο ίδιος τόνισε με αφορμή το ελληνικό ζήτημα ότι «η χώρα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα, αλλά μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, εξομάλυνση της δημοσιονομικής κατάστασης, μεταρρυθμίσεις της αγοράς και αναδιάρθρωση του χρέους».