Στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της FAZ, φιλοξενώντας συνέντευξη του επικεφαλής της Eurobank και προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκου Καραμούζη.
Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η γενική εικόνα είναι κατ' αρχάς θετική, εκτιμά το δημοσίευμα: «Δεν είναι παρά μία σταγόνα στον ωκεανό, αλλά η τάση έχει αναστραφεί: η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες αρχίζει να αποκαθίσταται. (…) Αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς: λόγω της κρίσης χρέους και των επακόλουθων φόβων για έξοδο από το ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες είχαν απολέσει περισσότερα από 85 δισεκατομμύρια ευρώ στην περίοδο 2010-2016».
Ο Ν. Καραμούζης εμφανίζεται αισιόδοξος και εκτιμά ότι αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας. «Επενδύουν κυρίως στον τουρισμό, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στα logistics και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» επισημαίνει. Για να συμπληρώσει ότι «για την ελληνική οικονομία, το κοινοτικό νόμισμα αποτελεί άγκυρα σταθερότητας».
Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, ο επικεφαλής της Eurobank δηλώνει ότι «η ρευστότητά τους έχει βελτιωθεί και τα δάνεια της ΕΚΤ δεν υπερβαίνουν πλέον τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ προ διετίας είχαν φτάσει τα 87 δισεκατομμύρια.
Η γερμανική εφημερίδα τονίζει πάντως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα είναι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ επί συνόλου 195 δισ. που έχουν χορηγηθεί στον δημόσιο τομέα. Για τα επόμενα τρία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στην ΕΚΤ να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 40 δισ.», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.