Ξεκίνησαν χθες τα ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, με αντικείμενο την ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τους τρόπους επίτευξης των στόχων.
Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων επέμεναν «μονότονα και πιεστικά», όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, να σταματήσουν οι ελληνικές τράπεζες τις διαγραφές και να εφαρμόσουν τους υπόλοιπους τρόπους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ενημέρωση των κλιμακίων γίνεται ανά τράπεζα από τον CEO, τον επικεφαλής του τμήματος «Risk» και τον «Head of NPLs».
«Το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι διαγραφές. Ζήτησαν να σταματήσει αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των επισφαλειών και να εφαρμοσθούν με ένταση τα υπόλοιπα νομοθετικά εργαλεία», τονίζει στο Euro2day.gr ο συνομιλητής μας και προσθέτει: «Δεν πρότειναν άλλου τύπου λύσεις, δηλαδή δεν μας προέτρεψαν να κάνουμε το ένα ή το άλλο παρά μόνο ζήτησαν να βάλουμε φρένο στις διαγραφές, γιατί η συνέχισή τους θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις και εντέλει στα κεφάλαια».
Το ζήτημα των διαγραφών, οι οποίες έφθασαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα 3,3 δισ. ευρώ και ουσιαστικά έσωσαν την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, απασχόλησε όπως έγραψε το Euro2day.gr και τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι τραπεζίτες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και την αντιπρόεδρο του SSM στη Φρανκφούρτη.
Τα όπλα
Από την πλευρά τους, τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών ενημέρωσαν τους υπαλλήλους των δανειστών ότι το επόμενο εξάμηνο θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία βασικά εργαλεία που θα οδηγήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και εξέφρασαν την προσδοκία ότι η δικαιοσύνη θα επιταχύνει την εκδίκαση των υποθέσεων που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Επίσης, από τις αρχές του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει και η ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σε ό,τι αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια της στεγαστικής και της καταναλωτικής πίστης, οι τράπεζες προτάσσουν, αφενός, τις ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, τις οποίες ετοιμάζονται να εντείνουν το επόμενο χρονικό διάστημα και να πείσουν τους απρόθυμους δανειολήπτες να προσέλθουν στα γκισέ, αφετέρου, τα πακέτα πώλησης που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν σε βάθος έξι μηνών από σήμερα.