Σταθάκης: Βιώσιμη η ελληνική πρόταση για τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, καινοτόμα και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή εταιρεία, εκτιμά ο υπουργός Ενέργειας. Η στρατηγική για το μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό.

Σταθάκης: Βιώσιμη η ελληνική πρόταση για τη ΔΕΗ

Τη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού συστήματος παρουσίασε ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, στο συνέδριο της ΔΕΗ με θέμα «Investment Opportunities in Southeastern Europe» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
Ειδικότερα ο Υπουργός ανέφερε:

Για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό: Η Ελλάδα στη δρομολογούμενη απο-ανθρακοποίηση της Ευρώπης απαντά με τον Εθνικό Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, ο οποίος θα περιγράφει τους εγχώριους στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη δεκαετία 2020-2030. Επιδίωξη του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα το 2030, υπό το φως των περιβαλλοντικών στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί με τη Συμφωνία των Παρισίων.

Για την απελευθέρωση των αγορών και τους λιγνίτες: Η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποεπένδυση περίπου του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η Συμφωνία και είναι βιώσιμη. Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της πρότασης, το Market test τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης ως τα μέσα του 2018.

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο market test και δεν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο», τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Ο δικός μας στόχος είναι να προσελκυστεί τεχνογνωσία και κεφάλαια για την αναβάθμιση υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την κατασκευή νέων, τελευταίας τεχνολογίας, που θα αντικαταστήσουν εν μέρει την ισχύ μονάδων που αποσύρονται οριστικά. Ώστε η αποεπένδυση να συνδυαστεί με στρατηγικά ζητήματα ενεργειακού σχεδιασμού».

Η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, καινοτόμα και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή εταιρεία, έτοιμη να ανταποκριθεί σε προκλήσεις εντός και εκτός της Ευρώπης.

Για το Target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας: Η μετάβαση στο ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο, το target model, γίνεται πλέον με αλματώδη βήματα, μέσα σε ένα πολύ ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Στόχος είναι οι νέες αγορές, σε συνδυασμό με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, να λειτουργήσουν εντός του 2018.

Για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η δεύτερη γραμμή μεταφοράς προς τη Βουλγαρία, μεταξύ των υποσταθμών Νέα Σάντα Κιλκίς και Maritsa East. Έχει χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και ήδη ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες κόστους-οφέλους που ζήτησε η Κομισιόν. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2021.

Κομβικό βήμα για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί το Memorandum of Understanding που θα υιοθετηθεί στο Βουκουρέστι από τους Υπουργούς Ενέργειας στα τέλη του μήνα, για την επέκταση και στον τομέα του ηλεκτρισμού της Πρωτοβουλίας που αφορά τη διασύνδεση του φυσικού αερίου στην περιοχή.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Όραμα μας είναι να μετασχηματίσουμε το εγχώριο ενεργειακό σύστημα ώστε η ενέργεια να διακινείται ελεύθερα πέραν των συνόρων. Με αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, ανταγωνιστικούς όρους και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων μας, θέτοντας στο επίκεντρο τους καταναλωτές, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και χωρίς αποκλεισμούς στην αγορά, να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι, να επωφελούνται όλοι από τις νέες τεχνολογίες και να διαθέτουν ανταγωνιστικές τιμές».

Οι άξονες του σχεδίου νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες

Τη δυνατότητα συμμετοχής, για πρώτη φορά, πολιτών, τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορεών, στην ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, δίνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς αποκτούν διττό ρόλο, ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας.

Οι βασικοί πολιτικοί άξονες του σχεδίου νόμου και το περιεχόμενό του παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όπως ανεφερε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης:

1. Διακυβέρνηση (governance)
Η συμμετοχή των πολιτών, των τοπικών φορέων όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ενδιαφερομένων, που είχαν παραδοσιακά αποκλειστεί από τη λήψη αποφάσεων στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, αποτελεί πολιτική επιλογή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται ο εκδημοκρατισμός του ενεργειακού τομέα και η ενίσχυση της αποκέντρωσης της παραγωγής.

2. Ανάδειξη και ενίσχυση της τοπικότητας
Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου αποτελεί η παραγωγή προστιθέμενης αξίας από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες. Μέσω του τοπικού ενεργειακού σχεδιασμού, τα προτεινόμενα ενεργειακά έργα θα λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, θα δημιουργούν χώρο για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και κατά συνέπεια, θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

3. Ενίσχυση συνεργιών-συμπράξεων
Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα. Δημιουργείται χώρος για συνέργιες και συμπράξεις και διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Όλοι έχουν ίσο δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων μέσα στην Ενεργειακή Κοινότητα. Για αυτό το λόγο έχει προβλεφθεί να αντιστοιχεί μία ψήφος σε κάθε μέλος, ανεξαρτήτως του συνεταιριστικού μεριδίου που κατέχει. Το όφελος από τις συμπράξεις, δεν περιορίζεται μόνο στους συμβαλλόμενους, αλλά διαχέεται στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι: «Το σχέδιο νόμου των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια των πολιτών, των παραγωγικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να συμμετάσχουν στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, παράγοντας παράλληλα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες. Ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον οι Ενεργειακές Κοινότητες θα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον ενεργειακό τομέα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου ανέλυσε διεξοδικά ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, περιγράφοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για την εφαρμογή του.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη, ο Δημήτρης Ιμπραήμ, Διευθυντής εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, η Όλγα Δρόσου, Διευθύντρια του ελληνικού γραφείου του Ιδρύματος Heinrich-Boll-Stiftung και ο Βασίλης Τσολακίδης πρόεδρος του ΚΑΠΕ.

Ακουλούθησε πλούσια συζήτηση, με παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v