Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «κοινωνικό πακέτο» που ετοιμάζει ο Τσίπρας για τη ΔΕΘ

Το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας και η υπό κατάρτιση υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση χρεών στις εξαγγελίες. Οι σκέψεις για -υπό προϋποθέσεις- μείωση των ασφαλιστικών βαρών στα εισοδήματα έως 70.000 ευρώ.

Το «κοινωνικό πακέτο» που ετοιμάζει ο Τσίπρας για τη ΔΕΘ

Ένα νόμο σχεδόν μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, υψηλού όμως πολιτικού συμβολισμού, καθώς πρόκειται για τον πρώτο από την έναρξη της κρίσης με αμιγώς προστατευτικό χαρακτήρα για τους εργαζόμενους, και μια υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κοινωνικό... πακέτο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται μια σειρά μέτρων που θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό λίγο πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται ο νόμος Αχτσιόγλου για τα εργασιακά που αναμένεται να ψηφιστεί, καθώς και η υπουργική απόφαση Πετρόπουλου με τις 120 δόσεις για χρέη προς τα ταμεία, που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα πάνε καλά τα έσοδα του ΕΦΚΑ, μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται στο υπουργείο είναι και η μελλοντική μείωση των εισφορών για μια μικρή ομάδα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, περίπου το 10% του συνόλου αυτών, με σχετικά υψηλά εισοδήματα έως 70.000 ευρώ. Πρόκειται για την ομάδα των ασφαλισμένων που ήδη, κατά το τρέχον έτος έχει υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών.

Το σενάριο συνδέεται με την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και είναι ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο η μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων που δηλώθηκαν το 2016. Η μέχρι σήμερα πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ πάντως, είναι θετική, όμως το επόμενο 4μηνο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.

Το πλεόνασμα που έχει επιτευχθεί εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στο τέλος της χρονιάς σε ισοσκελισμένο ισολογισμό, ενώ η καλή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί μόνον εφόσον η αύξηση της απασχόλησης συνεχιστεί και υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον ένταξης των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν και η λογική της στηρίζεται στη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η υπουργική απόφαση για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ αντιμετωπίζει δύο δυσκολίες. Αφενός, το πώς θα συνταχθεί η προβλεπόμενη μελέτη βιωσιμότητας καθώς πρόκειται κατά κύριο λόγο για φυσικά πρόσωπα, αφετέρου, αν θα υπάρχει τελικά πρόβλεψη για μείωση και του αρχικού κεφαλαίου, καθώς η οφειλή αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό χρόνο και αυτός θα πρέπει να μειωθεί αντίστοιχα.

Στα εργασιακά, ο πρώτος νόμος με «θετικό πρόσημο» θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια του πρωθυπουργού. Στα σκαριά προς εξαγγελία βρίσκεται επίσης το πρόγραμμα για την επιδότηση των εργοδοτών που θα δηλώσουν τους απασχολούμενους με «μπλοκάκι» στη σχετική πλατφόρμα, προκειμένου στη συνέχεια να τους μετατρέψουν σε μισθωτούς. Υποψηφιότητα θέτει και το πρόγραμμα για τη στήριξη απλήρωτων εργαζόμενων ή εργαζόμενων σε επισφαλείς θέσεις, χωρίς όμως ακόμη να έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με στόχο τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας, λίγο πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης που βάζει στο στόχαστρο των δανειστών το σύνολο της προνοιακής πολιτικής, το υπουργείο Εργασίας μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου έχει να καταθέσει στο καλάθι των εξαγγελιών μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως η ομαλή υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε εθνικό επίπεδο και ο μετασχηματισμός του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή διαχείρισης και απονομής προνοιακών επιδομάτων, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου γεωπληροφοριακού συστήματος με on line διαδικασίες, ώστε όλα τα επιδόματα να αποδίδονται σε ένα χρόνο, υπό πλήρη έλεγχο.

Παράλληλα σχεδιάζεται μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των αστέγων και της διαχείρισης των στεγαστικών αιτημάτων, η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των ιδρυμάτων της πρόνοιας, η στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας, η επέκταση των σχολικών γευμάτων και η ένταξη περισσότερων παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Βέβαια, κεντρικό ρόλο στις εξαγγελίες θα διαδραματίσει η σειρά των λεγόμενων αντίμετρων, τα οποία θα εφαρμοστούν, εκτός απροόπτου, από το 2018.

Στη φαρέτρα της η κα Φωτίου διαθέτει επίσης ένα σημαντικό σχέδιο νόμου για την υιοθεσία και την αναδοχή, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Η απασχόληση

Ο στόχος για μείωση της ανεργίας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2018, διαφορετικά προγράμματα απασχόλησης, με βάση το νέο σύστημα διάγνωσης αναγκών στην αγορά εργασίας, καθώς και η πρότασή της για εξαίρεση των δαπανών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας από τον υπολογισμό του ελλείμματος, κατατίθενται ως προτάσεις για τις κυβερνητικές εξαγγελίες από την πλευρά της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου.

Σημαντική αναφορά αναμένεται και για τη λειτουργία 200 νέων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων μέσα σε 6 μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου.  Άλλωστε, έως το τέλος Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υποστηρίζει φορείς που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές).

Ενώ τον Δεκέμβριο θα δημιουργηθούν 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, σε όλη τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v