Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζει έδαφος η πρόταση Αντωνοπούλου για την ανεργία

Εξαίρεση των σχετικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος, αύξηση πόρων για την απασχόληση από το Πακέτο Γιούνκερ και χρηματοδότηση και από πηγές εκτός Ε.Ε., τα βασικά σημεία. «Ναι» λέει το ευρωκοινοβούλιο.

Κερδίζει έδαφος η πρόταση Αντωνοπούλου για την ανεργία

Αποδεκτή από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε η πρόταση της Ελληνίδας αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου για την εξαίρεση των δαπανών καταπολέμησης της ανεργίας από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους, με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς και για πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης ακόμη κι από πηγές εκτός ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση πρόσθετων μέτρων για κράτη- μέλη με υψηλή ανεργία, που έχει τη στήριξη των υπουργών Εργασίας τεσσάρων ακόμη χωρών της Ευρωζώνης -του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας- προβλέπει: Πρώτον, την εξαίρεση των δαπανών ενίσχυσης της απασχόλησης από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους κατά το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεύτερον την επέκταση των πόρων που μπορούν να διατεθούν από το Πακέτο Γιούνκερ (Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) για δράσεις υποστήριξης των ανέργων και, τρίτον, τη δυνατότητα εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και από πηγές εκτός των ορίων της Ε.Ε.

Μετά και τη χθεσινή υιοθέτηση της πρότασης από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, μια διευρυμένη ομάδα ευρωβουλευτών αναμένεται να καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, με στόχο το θέμα να ενταχθεί στο πλαίσιο της πρότασης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Χθες, η ελληνική πρόταση για τη θεσμοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόσθετων μέσων και εναλλακτικών τρόπων για την αύξηση της απασχόλησης σε κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων, εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη της Επιτροπής Απασχόλησης.

Την αμέριστη στήριξη στην πρόταση εξέφρασε με την παρουσία του στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης ο υπουργός Εργασίας του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι με βάση την πρόταση της κ. Αντωνοπούλου πρέπει να ενσωματωθεί στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα η διάσταση της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, ενώ ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε πως πρέπει να περάσουμε στο επόμενο βήμα, εμπλέκοντας στον διάλογο και άλλες Επιτροπές, όπως η Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, ο κ. Σμιτ προέτρεψε την κ. Αντωνοπούλου να συνεργαστεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, που πρότεινε τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας.

Αν και ακόμη η διαδικασία βρίσκεται σε επίπεδο πολιτικού λόμπινγκ, το γεγονός ότι υποστηρίζεται από το Λουξεμβούργο τής προσδίδει μια σημαντική προοπτική. Ισχυρή είναι και η στήριξη από την επικεφαλής της GUE/NGL Γκάμπι Τσίμε, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε πως υποστηρίζει πλήρως την πρόταση Αντωνοπούλου - Σμιτ, να διατεθεί τουλάχιστον το 5% του σχεδίου Γιούνκερ για επενδύσεις σε προσόντα και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους και να απαλλάξει η Ε.Ε. αντίστοιχες εθνικές επενδύσεις από τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

«Μετά από χρόνια καταστροφικών μέτρων κρίσης της ΕΕ, έχει γίνει ευρωπαϊκή ευθύνη να βοηθηθούν τα θιγόμενα άτομα. Οι χειρότερες επιπτώσεις των πολιτικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν η ανεργία των νέων και η μακροχρόνια ανεργία -ωθώντας εκατομμύρια Ευρωπαίους σε συνθήκες φτώχειας. Σε περίπου το ένα τέταρτο των χωρών, η μακροχρόνια ανεργία είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Σλοβακία ή η Ιταλία, το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας είναι σχεδόν 60 ή 70%. Μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να αποκλειστεί μόνιμα», επεσήμανε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. Και κατέληξε, ζητώντας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση, να ανασυσταθούν οι υποδομές και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

«Ένας κοινωνικός προϋπολογισμός της ΕΕ και ένα πολύ ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για μια μελλοντική ανοδική σύγκλιση των κοινωνικών προτύπων στην ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v