Τις περιοχές στις οποίες έχουν αποφασίσει να ποντάρουν τα… ρέστα τους το φετινό καλοκαίρι οι βασικοί διεθνείς ταξιδιωτικοί όμιλοι που διακινούν τουρίστες στην Ελλάδα «φωτογραφίζουν» τα στοιχεία προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ).
Ταυτόχρονα αποτυπώνουν τις διαφορετικές προτεραιότητες των μεγάλων τουρ οπερέϊτορ στη μάχη που διεξάγεται κάθε χρόνο για τα μερίδια της ελληνικής αγοράς διακοπών και τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ τζίρου που συνδέονται με αυτήν.
Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα από την ΕΑΣΠ και αναφέρονται στις προγραμματισμένες πτήσεις που είχε επιβεβαιωθεί η πραγματοποίησή τους μέχρι τις 31 Μαϊου 2017.
Η εικόνα προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων για τις περιοχές που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων και αποτελούν τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς στις διεθνείς αγορές.
Επιπλέον, η επεξεργασία των στοιχείων επικεντρώθηκε στις τέσσερις αεροπορικές εταιρείες που συνδέονται με τον όμιλο TUI (Thomson Fly, TUIfly, TUI Netherland και JetAirFly), τους τρεις αερομεταφορείς που ελέγχονται από τον όμιλο Thomas Cook (Thomas Cook, Condor, MyTravel Denmark δηλαδή την Thomas Cook Scandinavia), την Jet2.com η οποία επιχείρησε δυναμική επέκταση φέτος στην Ελλάδα και τον όμιλο Mouzenidis (ελέγχει την αεροπορική εταιρεία Ellinair) ο οποίος διακινεί περίπου το 40% των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας.
Οι συγκεκριμένοι τέσσερις τουρ οπερέϊτορ αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς στην οποία, ωστόσο, δραστηριοποιούνται πολλοί άλλοι τουρ οπερέϊτορ μεσαίου και μικρότερου μεγέθους.
Από την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΑΣΠ προκύπτει πως οι τέσσερις συγκεκριμένοι τουρ οπερέϊτορ (TUI, Thomas Cook, Jet2, Mouzenidis) επικεντρώνονται σε μόλις έξι αεροδρόμια τα οποία αποτελούν πύλες για αντίστοιχους τουριστικούς προορισμούς. Πρόκειται για το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Θεσ/νίκη (Χαλκιδική), την Κω και τη Ζάκυνθο. Περιοχές στις οποίες καταγράφεται η υψηλότερη συγκέντρωση ξενοδοχειακών μονάδων, γεγονός που διευκολύνει τους μεγάλους τουρ οπερέϊτορ οι οποίοι επικεντρώνονται σε περιοχές όπου μπορούν να διακινούν μεγάλο αριθμό τουριστών προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 4,46 εκατ. αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματίσει για το φετινό καλοκαίρι οι τέσσερις τουρ οπερέϊτορ μέσω των εννέα αεροπορικών εταιρειών που ελέγχου, τα 3,6 εκατ. ή το 86% αφορούν στις έξι περιοχές που προαναφέρθηκαν.
Η TUI
Ο όμιλος TUI εμφανίζεται να ποντάρει πάρα πολλά σε δύο, κυρίως, περιοχές: την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης και τη Ρόδο όπου έχει προγραμματίσει 463 και 401 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις αντίστοιχα μέσω τεσσάρων αεροπορικών εταιρειών. Ο ισχυρότερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης φέρεται να έχει ακόμα δύο προτεραιότητες στην Ελλάδα, την Κω και την Κέρκυρα, για τις οποίες έχει προγραμματίσει αντίστοιχα 324 χιλ. και 276 χιλ. θέσεις.
Οι τέσσερις συγκεκριμένοι προορισμοί αντιπροσωπεύουν το 75% των θέσεων σε πτήσεις που έχει προγραμματίσει για φέτος η TUI στην Ελλάδα. Αν σε αυτές συνυπολογισθούν οι 126 χιλ. θέσεις σε πτήσεις για Ζάκυνθο, τότε ο όμιλος ποντάρει το 82% των θέσεών του σε πέντε προορισμούς.
O Thomas Cook
Ο όμιλος Thomas Cook από την πλευρά του, δεύτερος ισχυρότερος «παίκτης» της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς, ποντάρει τα… ρέστα του σε 2+3 περιοχές. Επικεντρώνεται και αυτός κατά βάση στο Ηράκλειο (365 χιλιάδες θέσεις) και τη Ρόδο (323 χιλ. θέσεις). Επιλέγει, ωστόσο, να ισομοιράσει (σχεδόν) τα αεροπορικά του…κουκιά σε άλλες τρεις περιοχές: την Κέρκυρα (195 χιλ. θέσεις), τη Ζάκυνθο (173 χιλ. θέσεις) και την Κω (167 χιλ. θέσεις). Στους πέντε αυτούς προορισμούς ο όμιλος Thomas Cook εμφανίζεται να ποντάρει 1,22 εκατ. θέσεις από το σύνολο του 1,63 εκατ. θέσεων που θα διαθέτει φέτος στο σύνολο της ελληνικής αγοράς (75%).
Στο Ηράκλειο «τοποθέτησε» το 1/3 των θέσεων που προγραμμάτισε για φέτος στην Ελλάδα η Jet2.com. Ο τουρ οπερέϊτορ που επιχείρησε να ενισχύσει φέτος την παρουσία του στην ελληνική αγορά προγραμμάτισε 112 χιλ. θέσεις για το Ηράκλειο ενώ δεύτερος βασικός του προορισμός είναι η Ζάκυνθος (61 χιλ. θέσεις) και τρίτος η Κέρκυρα (33 χιλ. θέσεις).
Ο όμιλος Μουζενίδη που διακινεί κάθε χρόνο το 30%-40% των Ρώσων που φθάνουν στη χώρα μας έριξε το βάρος του στη Θεσ/νίκη (λόγω Χαλκιδικής) όπου έχει προγραμματίσει 276 χιλ. θέσεις μέσω της αεροπορικής του εταιρείας Ellinair η οποία χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της συμπρωτεύουσας ως βάση. Ο συγκεκριμένος όμιλος διακινεί, άλλωστε, την πλειοψηφία των Ρώσων που φθάνουν στη Βόρεια Ελλάδα. Στο Ηράκλειο (βασικό προορισμό των Ρώσων στη χώρα μας) ο όμιλος προγραμμάτισε 148.000 θέσεις ενώ άλλες 59 χιλ. θέσεις αφορούν πτήσεις προς Κέρκυρα.
Τα Χανιά εμφανίζονται να παραμένουν ακόμα χαμηλά στις προτεραιότητες των δύο ισχυρότερων τουρ οπερέϊτορ της αγοράς (TUI, Thomas Cook) παρά το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους και ραγδαία ανερχόμενους ελληνικούς προορισμούς. Πιο συγκεκριμένα η TUI έχει προγραμματίσει 65 χιλ. θέσεις μέσω τριών από τις τέσσερις εταιρείες που εξετάσαμε . Ο Thomas Cook, την ίδια στιγμή, έχει προγραμματίσει 94 χιλ. θέσεις με δύο από τις εταιρείες του.
Χαμηλά στις προτεραιότητες των τουρ οπερέϊτορ φέρονται να βρίσκονται και οι δύο δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί Μύκονος και Σαντορίνη όπου τα καταλύματα ξεφεύγουν από το πρότυπο του μαζικού τουρισμού και είναι ακριβότερα. Έτσι, για μεν τη Μύκονο έχουν προγραμματιστεί 29 χιλ. θέσεις, ουσιαστικά μόνο από τον έναν από τους τέσσερις τουρ οπερέϊτορ που εξετάσαμε.
Η Σαντορίνη, αντίθετα, «βρήκε» περί τις 93 χιλ. θέσεις που προγραμμάτισαν τρεις από τους τέσσερις βασικούς τουρ οπερέϊτορ που εξετάσαμε.
* Δείτε το γράφημα σε υψηλή ανάλυση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.