Μαξιλάρι ασφαλείας για «κόκκινα» δάνεια

Αναμένεται μπαράζ πωλήσεων ή τιτλοποιήσεων NPLs στους επόμενους μήνες. Στόχος να κλείσουν το α' τρίμηνο του 2018, έχοντας μειώσει τα κόκκινα δάνεια πάνω από τις δεσμεύσεις. Η ανάγκη να αποτραπούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μαξιλάρι ασφαλείας για «κόκκινα» δάνεια

Μαξιλάρι ασφαλείας έναντι των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά τη διετία 2018-19 καλούνται να δημιουργήσουν, φέτος και τους πρώτους μήνες του 2018, οι τράπεζες, ώστε να στείλουν έμπρακτο μήνυμα σε Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ΔΝΤ και αγορές ότι είναι η εφικτή, με τα υφιστάμενα εργαλεία και κεφάλαια, η επιτυχής αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της υπεραπόδοσης έναντι των φετινών στόχων μείωσης στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Διοικητής και τραπεζίτες συμφώνησαν στην ανάγκη, τους επόμενους πέντε με οκτώ μήνες, οι τράπεζες να εμφανίσουν μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπουν οι στόχοι, οι οποίοι έχουν κατατεθεί στον SSM. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τρέξουν ταχύτερα πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ήδη η Eurobank έχει ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις αρχικού κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται από Πειραιώς και Alpha Bank, οι οποίες εκτιμάται ότι θα βγάλουν προς πώληση, το επόμενο διάστημα, χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, αθροιστικής ονομαστικής αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Εθνική, διαθέτοντας ήδη μαξιλάρι 2,7 δισ. ευρώ (σ.σ. στα τέλη Μαρτίου 2017), έναντι των στόχων μείωσης των NPEs, ενδέχεται να περιμένει την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και του κλίματος για τη χώρα.

Πιθανόν είναι μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσει και το πρώτο από κοινού εγχείρημα των τεσσάρων τραπεζών για πώληση ή τιτλοποίηση μικρού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι κινήσεις αναμένεται να δρομολογηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να βρουν πρόσφορο έδαφος σε επίπεδο θεσμών, εποπτικής αρχής και αγορών οι αιτιάσεις του ΔΝΤ για ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατά 10 δισ. ευρώ. Εξέλιξη που πιθανώς να ενέχει κινδύνους ενόψει της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης.

Αν οι τράπεζες καταφέρουν, σύμφωνα με αναλυτές, να κλείσουν το α' τρίμηνο του 2018 με μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5 δισ. ευρώ υψηλότερη σε σχέση με τον στόχο, θα αμβλύνουν τις ανησυχίες για το αν είναι εφικτή η αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ η άμεση δρομολόγησή τους ίσως αποβεί αποτελεσματική, ώστε να σταματήσει η συζήτηση για την ανάγκη διενέργειας αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) μόνο για τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον SSM να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 38% ή κατά 40,2 δισ. ευρώ ως το 2019.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 106,3 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2016, ενώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2017 μειώθηκε περαιτέρω στα 105 δισ. ευρώ, χάρη σε διαγραφές δανείων 1,4 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v