Στις 15 Ιουνίου επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, που προετοίμασε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνει η Goldman Sachs.
Μετά από μήνες συζητήσεων μεταξύ των μερών, το Eurogroup επανέλαβε τις προηγούμενες δεσμεύσεις για εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη λήξη του προγράμματος το 2018, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία για τις λεπτομέρειες των μέτρων.
Επιπλέον, το Eurogroup διατήρησε τον στόχο για το πλεόνασμα της Ελλάδας στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στο 2% στη συνέχεια, με το ΔΝΤ να αντιτίθεται σε αυτούς τους στόχους, τους οποίους θεωρεί ως μη ρεαλιστικούς και καταπιεστικούς. Εντούτοις, τον Ιούνιο το ΔΝΤ συμφώνησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υπό όρους με χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ, διαθέσιμη μόνο όταν υπάρχει σαφής ελάφρυνση του χρέους. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στη συμφωνία είναι συνεπώς συμβολική και όχι ουσιαστική, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.
Η συμφωνία θέτει ως χρονικό ορόσημο την άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο ελληνικό δράμα. Τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα ειδικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, παράλληλα ενδεχομένως με ένα τέταρτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, που θα συνοδεύεται με μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εν τω μεταξύ, η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, για την ακρίβεια η έλλειψη των μέτρων, καθιστά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λιγότερο πιθανή, συμπεραίνει η Goldman Sachs.
Τον Μάιο, ο κ. Κερέ δήλωσε ότι «είναι απαραίτητη η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, προκειμένου τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να είναι δυνητικά επιλέξιμα από την ΕΚΤ». Αν ληφθεί κυριολεκτικά αυτή η δήλωση σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα σε ένα πρόγραμμά της στα μέσα του 2018.
Ο κ. Κερέ είπε επίσης ότι η ανεξάρτητη ανάλυση βιωσιμότητας τους χρέους (DSA) της ΕΚΤ θα μπορούσε να φθάσει σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτή του ΔΝΤ, γεγονός που θα εμπόδιζε την Ελλάδα να ενταχθεί συνολικά στα προγράμματα.
Δεδομένου ότι η Goldman Sachs αναμένει η ΕΚΤ να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του PSPP τον Ιανουάριο του 2018 και ότι η σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα εμφανιστεί μόνο στα μέσα του 2018, θεωρεί απίθανο η Ελλάδα να εισέλθει σύντομα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και ίσως όχι πριν το πρόγραμμα και οι αγορές του αρχίσουν να μειώνονται, καθιστώντας το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής περιττό.