«Νομίζω πως μετά από τόσα πολλά χρόνια κρίσης, το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει αρχίσει να κάνει τη λεγόμενη «επανάσταση της κοινής λογικής», κάτι που αναμφίβολα χαιρετίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Χρειάζεται ωστόσο αποφασιστικότητα και πολλή δουλειά ακόμη, προκειμένου να δούμε τα πρώτα απτά δείγματα στην πραγματική οικονομία».
Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας του ΧΑ, συμπληρώνοντας: «Ας πάρουμε για παράδειγμα την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς το ΔΝΤ, στην οποία περιλαμβάνεται η δέσμευση πως οι απεργίες θα προκηρύσσονται με την προϋπόθεση της συγκατάθεσης της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Είναι απόλυτα λογικό, πως όταν καλείς ξένους να επενδύσουν μεγάλα ποσά στη χώρα, δεν μπορεί ταυτόχρονα να παραλύει κάθε τόσο ολόκληρη η οικονομία από απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες αποφασίζονται από λίγα άτομα. Ας φανταστούμε, για παράδειγμα, τι θα γίνει στην οικονομία, αν προκηρυχθεί απεργία διαρκείας στη ΔEΗ, ιδίως όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί σοβαρές αλλαγές στο μέτωπο της ενέργειας».
Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο παράγοντες της αγοράς έχουν αρχίσει να αισιοδοξούν, είναι η επίσπευση των κινήσεων των τραπεζών στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων.
«Μετά από τόσα χρόνια άσκοπων ρυθμίσεων που απλά μετέθεταν το πρόβλημα στο μέλλον, διογκώνοντάς το, τα πράγματα φαίνεται πως μπαίνουν σε μια σειρά. Το θεσμικό πλαίσιο βελτιώθηκε και πέραν αυτού, οι τράπεζες έχουν κατανοήσει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε κουρέματα δανείων και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών έχουν αντιληφθεί πως για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους θα πρέπει είτε να βάλουν το χέρι στην τσέπη, είτε να τις αποχωριστούν για να αγοραστούν από τρίτους.
Όλοι πλέον συμφωνούν πως οι καθυστερήσεις δεν βολεύουν κανέναν, καθώς οι επιχειρήσεις απαξιώνονται σταδιακά και τελικά η τρύπα μεγαλώνει αντί να μικραίνει. Έχουν λοιπόν ξεκινήσει «καυτές» συζητήσεις και αναμένεται πως σε αρκετές δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας -μεταξύ των οποίων και περίπου δέκα εισηγμένες στο ΧΑ-, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους τους θα έχει αντιμετωπιστεί έως το τέλος του έτους, με τον έναν (συμφωνία αναχρηματοδότησης) ή τον άλλον (πωλητήριο) τρόπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα στο θέμα των ακινήτων, οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν και αναμένεται να συνεχιστούν με τις λεγόμενες «εύκολες υποθέσεις».
Σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου, «θα πρόκειται για ακίνητα που δεν έχουν νομικές εκκρεμότητες, είναι ενοικιαζόμενα ή έστω βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα ελκυστική θέση. Στη συνέχεια, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς οι τράπεζες διαθέτουν ένα απόθεμα ακινήτων που σίγουρα υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες τεμάχια. Τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά, ιδίως σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης, οικονομικής κρίσης και μειούμενου πληθυσμού (μετανάστευση Ελλήνων, αποχώρηση ξένων). Το θέμα των κόκκινων δανείων θα απασχολεί για πολλά ακόμη χρόνια την ελληνική οικονομία και κοινωνία και δεν υπάρχει άλλος ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισής του, πέρα από τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας».
Γενικότερα, ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει με χαρά μια γενικότερη τάση επιστροφής της χώρας στη «λογική» και στην «κανονικότητα», με συμμάζεμα των δημοσιονομικών δεικτών, με τη μείωση των αποδόσεων (yields) των ελληνικών κρατικών ομολόγων και με κοινό ζητούμενο του πολιτικού κόσμου τις ιδιωτικές επενδύσεις.
«Άσχετα με τις αγκυλώσεις των κομματικών οργανισμών, το ευχάριστο είναι πως σε ηγετικό επίπεδο, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα -των δύο μεγαλύτερων συμπεριλαμβανομένων- θεωρούν σήμερα ως προτεραιότητά τους την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που δεν ήταν καθόλου δεδομένο κατά το παρελθόν» καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.