Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρείες-ζόμπι στερούν 6 δισ. από την οικονομία

Αποφασισμένες να τραβήξουν την πρίζα από μη βιώσιμες επιχειρήσεις εμφανίζονται πλέον οι τράπεζες. Ο στόχος ανάκτησης πόρων μέσω ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων. Στο στόχαστρο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εταιρείες-ζόμπι στερούν 6 δισ. από την οικονομία

«Παγιδευμένα» δανειακά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και δύναται να απελευθερώσουν φρέσκο χρήμα άνω των 6 δισ. ευρώ βρίσκονται στα κουφάρια των επιχειρήσεων-ζόμπι, οι οποίες είναι μη βιώσιμες, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, είναι ζημιογόνες εδώ και χρόνια και στερούν από τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των παραγωγικών εταιρειών τα εν λόγω κεφάλαια.

Το τράβηγμα της πρίζας για τις εταιρείες-ζόμπι αποτελεί εδώ και καιρό ζητούμενο και πλέον, έχοντας στο οπλοστάσιό τους τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, οι διοικήσεις των τραπεζών δηλώνουν -τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων- έτοιμες να προχωρήσουν στην εκκαθάρισή τους.

Έτσι, τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει βροχή από καταγγελίες των δανείων των εταιρειών-ζόμπι και πλέον ο πτωχευτικός κώδικας καθιστά εφικτή την ταχεία ρευστοποίηση των πτωχευμένων εταιρειών και την αξιοποίηση των πάγιων περιουσιακών τους στοιχείων.

«Φωλιά» η ΜμΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, μέχρι τον Ιούνιο του 2018 αρκετές από τις εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, «εξαφανισθεί από τον χάρτη».

Μάλιστα, στο μέτωπο των μικρομεσαίων εταιρειών ο αριθμός των μη βιώσιμων επιχειρήσεων προσεγγίζει τις 20.000 ενώ το νούμερο μεγαλώνει στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, τα επισφαλή δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών ανέρχονται στο 68,3% και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 60,7%.

Έως σήμερα οι τράπεζες υποστήριζαν ότι δεν ήταν εύκολη η εκκαθάριση των εταιρειών-ζόμπι εξαιτίας των ατέρμονων δικαστικών διαδικασιών και της έλλειψης του θεσμικού πλαισίου, με στόχο την επίσπευση του… θανάτου τους.

«Με τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα αλλά και με τις δυνατότητες που δίνει πλέον το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων υπάρχει το υπόβαθρο να βγουν από την πρίζα και να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα κατευθυνθούν στις βιώσιμες και τις υγιείς επιχειρήσεις», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Οι τομείς που εντοπίζονται οι περισσότερες προβληματικές και υπερδανεισμένες επιχειρήσεις είναι οι κατασκευές, η ψυχαγωγία, οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες υγείας, η βαριά βιομηχανία, οι επενδύσεις (χρηματοοικονομικός), το λιανεμπόριο και ο τουρισμός.

Σύσταση από την ΤτE

Στην ανάγκη της εκκαθάρισης των εταιρειών-ζόμπι αναφέρθηκε για πρώτη φορά και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική. «Η ύπαρξή τους καθυστερεί την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου υπονομεύει την ικανότητα των βιώσιμων επιχειρήσεων να χρηματοδοτούν νέα επενδυτικά σχέδια», αναφέρεται στην Έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτE Γιάννη Στουρνάρα, οφείλουν να γίνουν αυστηρές με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και να προωθήσουν οριστικές λύσεις για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v