Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Μπορούμε να γυρίσουμε στις αγορές με ή χωρίς QE

«Θέλουμε να ξέρουν οι αγορές ότι έχουμε στρατηγική που οδηγεί σε 2-3-4 εξόδους», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών. «Περίεργη» η στάση του ΔΝΤ. Συμβολικής αξίας το QE, αλλά σημαντικό για τις τράπεζες.

Τσακαλώτος: Μπορούμε να γυρίσουμε στις αγορές με ή χωρίς QE

Με προσεκτικά βήματα και χωρίς βιασύνη επιλέγει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στο κρίσιμο μέτωπο της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, ότι «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους».

Το θέμα της εξόδου στις αγορές τοποθετήθηκε χρονικά από τον υπουργό σε «βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι εφικτή, με ή χωρίς συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη σημασία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «το QE έχει κυρίως συμβολική αξία» προσθέτοντας χαρακτηριστικά "δεν θα το τοποθετούσα πολύ ψηλά (I wouldn't elevate it too high)». «Δεν θα υπάρξουν πολλά ομόλογα να αγοραστούν" είπε αν και σημείωσε ότι η ένταξη στο QE θα είναι σημαντική για τις τράπεζες.

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μεταφέρει ενθαρρυντικά μηνύματα από τις συναντήσεις τις οποίες είχε την περασμένη εβδομάδα με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επίσης είναι ομιλητής στο συνέδριο, έχει ήδη τοποθετήσει αρκετές φορές, χρονικά, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «προς τα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018». Σήμερα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Αιχμές κατά του ΔΝΤ

Από τις τοποθετήσεις Τσακαλώτου δεν έλειψαν και οι αιχμές σε βάρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τις ιδιαίτερα απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επανέλαβε και χθες η Ντέλια Βελκουλέσκου, το Ταμείο συνεχίζει να θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 1%.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις του Ταμείου για τις προοπτικές ανάπτυξης, ήταν άλλωστε μια από τις παραμέτρους ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, στη βάση των οποίων βγήκε στην επιφάνεια του Eurogroup της 22ας Μαϊου η «συμβιβαστική» πρόταση της κατ’ αρχήν έγκρισης προγράμματος από το ΔΝΤ, ικανοποιώντας την πλευρά του Βερολίνου χωρίς να υπάρξει «καθαρότητα» για το χρέος όπως απαιτούσε – φραστικά- το Ταμείο.

Σε αυτό το φόντο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε σήμερα «περίεργη τη στάση του ΔΝΤ» . Επί σειρά ετών , έχουν εμπλακεί στη σχεδίαση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα είπε και πρόσθεσε: «διερωτώμαι γιατί τα έκαναν όλα αυτά, αν το αποτέλεσμα είναι να βλέπουν μακροπρόθεσμα ανάπτυξη μόλις 1%;»

Αισιοδοξία για την ανάπτυξη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ακόμη ότι είναι «εντελώς βέβαιος» ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει «καλή ανάπτυξη» τόσο φέτος όσο και το 2018. 

«Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ανάπτυξη είναι διατηρήσιμη», σημείωσε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v