Μικτά μακροοικονομικά στοιχεία για Ελλάδα (update)

Αύξηση κατά 594 εκατ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο επτάμηνο 2002, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, ενώ μείωση 4% κατέγραψε το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορευματικών συναλλαγών στο α΄ εξάμηνο του 2002, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ. Εξάλλου, αύξηση 2,1% κατέγραψε ο δείκτης τιμών χονδρικής τον Αύγουστο, σε σχέση με πέρσι.

Μικτά μακροοικονομικά στοιχεία για Ελλάδα (update)
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το α΄ εξάμηνο του 2002, κατέγραψε, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, μείωση της τάξης του 4% και διαμορφώθηκε στα 9, 265 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.

Εξάλλου, μείωση κατά 5%, σε σχέση με πέρσι εμφάνισε η συνολική αξία των εμπορευματικών εισαγωγών κατά το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2002 και διαμορφώθηκε στα 14,841 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων για το ανωτέρω διάστημα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, εμφάνισε πτώση κατά 1,9%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών για το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκε κατά 6,6%, σε σχέση με το 2001 και διαμορφώθηκε στα 5,575 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο τις εμπορικές συναλλαγές και δεν περιλαμβάνουν τις συναλλαγές υπηρεσιών και οι μη καταχωρημένες συναλλαγές.

Εξάλλου, αύξηση 2,1% εμφάνισε ο δείκτης τιμών χονδρικής για τον Αύγουστο του 2002, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό έτος. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2002, ο δείκτης εμφάνισε αύξηση κατά 0,8%.

Τέλος, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2001 – Αυγούστου 2002 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2000 - Αυγούστου 2001 παρουσίασε αύξηση 1,9%.

ΤτΕ: Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ->

Tον Ιούλιο 2002 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 565 εκατ. ευρώ, κατά 203 εκατ. ευρώ υψηλότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε η ΤτΕ.

Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνει, ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος και του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και από την μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2001 συνέβαλαν σχεδόν εξίσου η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εκτός καυσίμων αγαθών, η οποία οφειλόταν στη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές, και η άνοδος της αξίας των καθαρών εισαγωγών καυσίμων. Εξάλλου, το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταβιβάσεων μειώθηκε κυρίως λόγω του σημαντικού περιορισμού των καθαρών εισροών από την ΕΕ το μήνα αυτό.

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών προήλθε από τις αυξημένες καθαρές εισπράξεις, κυρίως από ταξιδιωτικές αλλά και από μεταφορικές υπηρεσίες. Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε λόγω περιορισμού των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2002 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 594 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 4.952 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, πρώτον, τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, δεύτερον, τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, η οποία συνδεόταν με αύξηση τόσο του ελλείμματος των εκτός καυσίμων αγαθών όσο και των καθαρών εισαγωγών καυσίμων, και, τρίτον, την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, η οποία όμως ήταν μικρή. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων αυξήθηκε κατά 301 εκατ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου του 2002, λόγω της σημαντικής μείωσης (κατά 402 εκατ. ευρώ) των εισπράξεων από εξαγωγές. Ταυτόχρονα όμως, μειώθηκαν και οι πληρωμές για εισαγωγές (κατά 101 εκατ. ευρώ).

Εξάλλου, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 171 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, καθώς η άνοδος των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και πληρωμές από το Μάιο του 2002 υπολογίζονται με βάση δειγματοληπτική έρευνα (’’έρευνα συνόρων’’),και για το λόγο αυτό τα σχετικά στοιχεία δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα προηγουμένων περιόδων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, αντανακλά τα χαμηλότερα επιτόκια και μερισματικές αποδόσεις κατά το τρέχον έτος, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η μείωση των εισπράξεων και η (σχετικά μικρότερη μείωση) των πληρωμών.

Τέλος, στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων συνέβαλαν σχεδόν εξίσου η μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ, η αύξηση των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης και η υποχώρηση των καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων.

ΤτΕ: Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών->

Τον Ιούλιο του 2002 σημειώθηκε καθαρή εκροή στις κατηγορίες των άμεσων επενδύσεων και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ύψους 159 και 460 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις που έγιναν στο εξωτερικό από κατοίκους έφθασαν τα 150 εκατ. ευρώ, από τα οποία 80 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν την εξαγορά της Ισπανικής εταιρίας Crown Cork από την Hellas Can ΑΕ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η εκροή κεφαλαίων των κατοίκων για αγορά ξένων ομολόγων καθώς και η μείωση των τοποθετήσεων των μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την εισροή κεφαλαίων για την αγορά μετοχών από μη κατοίκους.

Όσον αφορά τις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε σημαντική καθαρή εισροή. Συγκεκριμένα, η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων, η οποία αφορούσε κυρίως καταθέσεις, ήταν σχεδόν κατά 50% υψηλότερη από την εκροή κεφαλαίων κατοίκων, η οποία αφορούσε κυρίως ρέπος και καταθέσεις στο εξωτερικό.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2002 στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 333 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε αποκλειστικά από επενδύσεις κατοίκων που έγιναν στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή (ύψους 6.056 εκατ. ευρώ) στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχών ((ύψους 6.674 και 1.156 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), η οποία υπεραντιστάθμισε την εκροή για αγορά ξένων ομολόγων και μετοχών από Έλληνες επενδυτές (ύψους 1.551 και 118 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Η στροφή των ξένων και των Ελλήνων επενδυτών στην αγορά ομολόγων αντανακλά το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στα ισοζύγια τρεχουσών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 8,6 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2002.

Η θέση της ΝΔ για τα ελλείμματα->

Εξάλλου, ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ., Γ. Αλογοσκούφης, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Euro-stat) για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη των κρατών- μελών της Ε.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, για μια ακόμη φορά, επισημαίνουν την αναξιοπιστία των στοιχείων του προϋπολογισμού και επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της ΝΔ περί εικονικών προϋπολογισμών.

1. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία συμπεριέλαβε στο επίσημο δημόσιο χρέος όλα τα έσοδα από τιτλοποιήσεις, όπως είχαμε επισημάνει εγκαίρως. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αυξηθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος από το 1998 και μετά. Για το 2001 η αύξηση ισούται με 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και ανήλθε από το 99,6% που ισχυριζόταν η κυβέρνηση στο 105,1%.



2. Ενώ η κυβέρνηση εμφανίζει πλεόνασμα για το 2001 ίσο με 0,1% του ΑΕΠ, το αναθεωρημένο δημόσιο χρέος αυξάνεται από 104,7% το 2000 σε 105,1% το 2001. Πώς είναι δυνατόν να έχεις πλεονάσματα και να αυξάνεται το χρέος σου; Αυτό δεν δείχνει την αναξιοπιστία των κυβερνητικών μεθόδων;

Μόνο ”μαθητευόμενοι μάγοι” θα μπορούσαν να πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν με τέτοια τεχνάσματα. Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πλεόνασμα, αλλά ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα, όπως άλλωστε υποδεικνύουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

3. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εκφράζει τις αμφιβολίες της, στις υποσημειώσεις της έκθεσής της, αναφέροντας ότι ”δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει τα στοιχεία για την Ελλάδα, καθώς κάποιες πληροφορίες που αφορούν στις δοσοληψίες της κυβέρνησης εκκρεμούν ή είναι ελλιπείς”.

Στη δήλωσή του ο κ. Αλογοσκούφης ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική, να εγκαταλείψει ”την αδιέξοδη δημιουργική λογιστική” και να παρουσιάσει ”διαφανείς λογαριασμούς για τις δοσοληψίες της, τα δημόσια ελλείμματα και τα χρέη και να υιοθετήσει μια σοβαρή πολιτική ουσιαστικού περιορισμού της σπατάλης στο δημόσιο και ελέγχου των δημοσίων δαπανών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v