To 2016 δουλεύαμε 188 ημέρες τον χρόνο για να πληρώσουμε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το 2017, φόροι και ασφαλιστικές εισφορές «τρώνε» τα μεροκάματα 203 ημερών του έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης μάλιστα, η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας σε σχέση με το 2007 έχει αυξηθεί κατά περίπου 60 ημέρες και σχηματικά ο μέσος Έλληνας δουλεύει παραπάνω από τον μισό χρόνο, έως τις 23 Ιουλίου, προκειμένου να φέρει βόλτα μόνο τις κλασικές υποχρεώσεις του σε φόρους και εισφορές. Η κατάσταση αυτή προφανώς ερμηνεύει την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τη διογκούμενη αγανάκτηση των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με την επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΦΙΜ, Μιράντα Ξαφά, σε κάθε εκατό ευρώ αποδείξεων που εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίες έως και τα 82 ευρώ καταλήγουν τελικά στο κράτος υπό τη μορφή φόρων και εισφορών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Ξαφά απέδωσε τόσο τα φαινόμενα έξαρσης της φοροδιαφυγής όσο και της αυξημένης μετανάστευσης. «Δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ότι οι Έλληνες μεταναστεύουν φορολογικά αφού είτε θα πρέπει να μεταναστεύουν, ή θα πρέπει να φοροδιαφεύγουν».
«Τα τελευταία δύο χρόνια χάσαμε έναν επιπλέον μήνα δουλειάς που μας πήρε το κράτος» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς από μια χώρα που ευνοούσε το επιχειρείν, έχουμε γίνει μια χώρα που όλοι θέλουν να γίνουν κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι», προαναγγέλλοντας παράλληλα μείωση των φόρων όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ.