HSBC: Παραμένει πιθανό ένα τέταρτο πρόγραμμα για Ελλάδα

Η Αθήνα εξακολουθεί να χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές για να σταθεί στα πόδια της, τονίζει η τράπεζα σε έκθεσή της. Απίθανη η άμεση πρόοδος στην ελάφρυνση χρέους. Πιθανό ένα νέο πρόγραμμα ή μια προληπτική γραμμή πίστωσης.

HSBC: Παραμένει πιθανό ένα τέταρτο πρόγραμμα για Ελλάδα

Με τη «σκόνη» να καταλαγιάζει μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας, αναλυτές και οικονομολόγοι στρέφουν την προσοχή τους στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας στην ευρωζώνη, επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times.

Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης τελειώνει σε μόλις 14 μήνες, όταν η χώρα είτε θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της έπειτα από οκτώ χρόνια διασώσεων, είτε θα ζητήσει ακόμη μία διάσωση.

«Κλειδί» για οποιαδήποτε αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας της Ελλάδας θα είναι η ικανότητά της να στραφεί στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η χώρα δεν έχει εκδώσει ομόλογο από το 2014, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον Κλάους Ρέγκλινγκ ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να αρχίσει να εκδίδει χρέος ήδη από το τέλος αυτής της χρονιάς.

Άλλοι, ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι, σχολιάζει η εφημερίδα.

Σε έκθεση προς τους πελάτες της, η HSBC προειδοποίησε πως η Αθήνα χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της, αν είναι εντέλει να απεξαρτηθεί από τις δόσεις μετρητών διάσωσης και να βγει στις αγορές χρέους.

«Περαιτέρω πρόοδος στην ελάφρυνση χρέους φαίνεται απίθανη τις ερχόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Fabio Balboni της HSBC. Ο ειδικός εντοπίζει μικρή «βιασύνη» από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να επινοήσουν δημιουργικούς τρόπους μείωσης του χρέους της Ελλάδας το επόμενο καλοκαίρι.

Άλλη κύρια ελπίδα για την Ελλάδα είναι η περίληψη στο QE της ΕΚΤ, ως ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα και θετική ένδειξη προς τους επενδυτές. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα επιθυμεί περισσότερες διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, πριν αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Με τις επιλογές να περιορίζονται, ο Balboni προειδοποιεί: «Χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από το QE της ΕΚΤ ή από τον ESM, τότε μέχρι το τέλος του προγράμματος το Εurogroup μπορεί τελικά να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια επάνω στην ελάφρυνση χρέους, αλλά πιθανότατα θα είναι πολύ αργά για clean exit ή ακόμη και για ένα ήπιο προληπτικό πρόγραμμα».

Επομένως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης, με πολλές προϋποθέσεις.

Το δημοσίευμα τονίζει πως μια τέταρτη διάσωση θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, για τους πιστωτές της και για τους επενδυτές, την ώρα που η οικονομία δυσκολεύεται να αυξήσει momentum αφότου έχασε το 27% της παραγωγής της από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά.

Ο Balboni, πάντως, πρόσθεσε πως δημιουργικές λύσεις ακόμη μπορούν να υπάρξουν «στα χαρτιά». Ο ειδικός σημειώνει πως η Ελλάδα μπορεί να μην προχωρήσει σε clean exit και θα μπορούσε αντ’ αυτού να λάβει «προληπτική γραμμή πίστωσης» από τους πιστωτές, για να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

«Αν και οι αγορές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για πιθανή πτώχευση για κάποιο διάστημα, μπορούμε να περιμένουμε πολλή νευρικότητα γύρω από την Ελλάδα τους ερχόμενους μήνες», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v