Οι πιστωτές επέμειναν στην επιλογή «παράτεινε και προσποιήσου» (extend and pretend) για την Ελλάδα, κάτι που δεν ωφελεί κανέναν μακροπρόθεσμα, τονίζουν οι συντάκτες του Bloomberg σε άρθρο γνώμης.
Το πρακτορείο επισημαίνει πως το ΔΝΤ είχε δίκιο τόσο καιρό που επέμενε να απαντηθεί το θέμα της ελάφρυνσης και έπρεπε να έχει εμμείνει σε αυτή του τη θέση, διότι η νέα συμφωνία απλά δεν αναγνωρίζει «αυτό που ξέρουν όλοι», ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο υπό τους τρέχοντες όρους.
Παρότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε καλύτερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι -και καθώς ανεβάζει ταχύτητα η ευρωπαϊκή ανάκαμψη μπορεί να έρθουν κι άλλα καλά νέα μελλοντικά-, η ιδέα πως η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτό τον βαθμό δημοσιονομικού ελέγχου για τα επόμενα 40 χρόνια είναι γελοία, τόνισαν οι συντάκτες, σχολιάζοντας πως μπορεί μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες να υπάρξει μια άλλη ύφεση ή και άλλες εξελίξεις.
Το πρακτορείο κάνει λόγο για «πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ», που θα μπορούσε να αποδειχθεί μόνιμη ζημιά. Το Ταμείο αποδίδει την άρνησή του να εκταμιεύσει χρήματα στο γεγονός πως είναι «σοβαρό» για την ελάφρυνση χρέους, αλλά παραμένει εταίρος σε ένα πρόγραμμα που, σύμφωνα με τη δική του ανάλυση, είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Το άρθρο υποστηρίζει πως το Ταμείο θα έπρεπε να έχει πει «αρκετά» και προσθέτει πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται το χρήμα ή τη γνώση του ΔΝΤ. Οι κυβερνήσεις ζήτησαν την έγκριση του ΔΝΤ και έπρεπε να τους την είχε αρνηθεί, τονίζει.
Μετά τη «γενναιόδωρη» στήριξη της ευρωζώνης στην Ελλάδα, οι αποπληρωμές χρέους είναι αυτή τη στιγμή σχετικά διαχειρίσιμες, «αλλά αυτό δεν θα κρατήσει». Οι περίοδοι χάριτος λήγουν ενώ, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, θα αυξηθούν και οι αποπληρωμές. Τα διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι πιστωτές θα πιέσουν τόσο πολύ την οικονομία, που θα λειτουργήσουν καταστρεπτικά ακόμη και υπό στενούς, δημοσιονομικούς όρους.
Το πρακτορείο καταλήγει υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία, που θα προσφέρει ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Ίσως η ΕΕ συμφωνήσει σε αυτό του χρόνου, με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, αλλά έπρεπε να είχε προταθεί από τώρα.