Ας ξεκινήσουμε από μια παραδοχή. Είναι πράξη ανευθυνότητας να κυκλοφορεί ένα ανασφάλιστο όχημα στους δρόμους. Δεν είναι;
Από κει και πέρα αρχίζουν τα παρατράγουδα. Άλλες φορές με ευθύνη των ιδιοκτητών (η διαρκής οικονομική κρίση προφανώς δεν παραγνωρίζεται) και άλλες φορές με ευθύνη των αρμόδιων αρχών.
Το αποτέλεσμα, στην περίπτωση της διασταύρωσης που έτρεξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και έβγαλε 1.150.000 «πιθανά ανασφάλιστα οχήματα», είναι ένα ποσοστό «λαθών» το οποίο εκτιμάται από αρμόδιες πηγές μεταξύ 10% και 20%. Έως και παραπάνω από 200.000 ραβασάκια, δηλαδή με 250άρια ηλεκτρονικά παράβολα τα οποία απεστάλησαν σε ισάριθμους ιδιοκτήτες οχημάτων. Για πολλούς από αυτούς ένας καλοκαιρινός Γολγοθάς γραφειοκρατίας βρίσκεται προ των πυλών καθώς εντός διμήνου (από τις 6 Ιουνίου) θα πρέπει να πληρώσουν το παράβολο και να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους, ή εναλλακτικά να αποδείξουν στους αρμόδιους φορείς ότι δεν έχουν τη σχετική υποχρέωση για να σβηστεί το παράβολο. Στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν με ποινές όπως αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας από την αστυνομία.
Στις εφορίες, άρχισαν ήδη να συρρέουν δικαίως ή λιγότερο δικαίως αγανακτισμένοι φορολογούμενοι, με επιχειρήματα του τύπου «είναι παρκαρισμένο στην πυλωτή», «το έχω δώσει για πούλημα», «μου το έκλεψαν» ή «μα είναι ασφαλισμένο»…
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, ένα ποσοστό της τάξεως του 10%-20% στο σύνολο του 1.151.000 ειδοποιητηρίων που εκδόθηκαν για ανασφάλιστα οχήματα, ενδεχομένως να ενσωματώνει λάθη εξαιτίας της διασταύρωσης ή «λάθη» κατά την άποψη των φορολογούμενων τα οποία οφείλονται σε εσφαλμένη και αυθαίρετη ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων.
Για παράδειγμα, κανένας νόμος δεν προβλέπει ότι εάν το αυτοκίνητο έχει παραδοθεί σε μάντρα μεταχειρισμένων για πώληση και είναι παρκαρισμένο εκεί για μήνες απαλλάσσεται από την υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης.
Το ίδιο ισχύει και για αυτοκίνητα τα οποία μπορεί να βρίσκονται για μήνες στο συνεργείο για επισκευή ή οι ιδιοκτήτες τους τα χρησιμοποιούν στο χωριό ή στο νησί μόνο το καλοκαίρι, θεωρώντας πως μόνο τότε έχουν υποχρέωση να τα ασφαλίζουν.
Σε όρους εφορίας, ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε ακινησία και επομένως απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας και ασφάλιση μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί οι πινακίδες του. Εάν δεν έχει μεσολαβήσει κατάθεση πινακίδων, η υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης παραμένει ενεργή.
Υπάρχουν βέβαια και λάθη. Ανάμεσα στις 100.000-200.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, στους οποίους το ραβασάκι με το παράβολο των 250 ευρώ φαίνεται λάθος, θεωρείται βέβαιο ότι περιλαμβάνονται και πραγματικά λάθη. Αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν και αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως στο ειδοποιητήριο που εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξαρχής αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν 1.151.000 «πιθανά ανασφάλιστα οχήματα».
Τέτοια λάθη ενδέχεται να έχουν προκύψει εξαιτίας εσφαλμένων εγγραφών στα αρχεία των ασφαλιστικών εταιρειών ή του υπουργείου Μεταφορών (π.χ. μεταβίβαση για την οποία δεν έχει εκδοθεί η νέα άδεια), τα οποία παρέλαβαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να τα διασταυρώσουν με τα αντίστοιχα αρχεία των οχημάτων σε κυκλοφορία και των οχημάτων σε ακινησία, ώστε να προκύψουν τα «πιθανά ανασφάλιστα οχήματα».
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, στις περιπτώσεις όπου μη ορθώς το όχημά σας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων θα πρέπει κατά περίπτωση:
· Αν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.
· Αν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).
· Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
· Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης.
· Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ' εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ.237/1986 (ΦΕΚ Α΄ 331), όπως ισχύει, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.