«Ακόμη και μέσα στην κρίση, υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να αναπτύσσονται, να δημιουργούν και να στηρίζουν τη χώρα» σημείωσε κατά τη χθεσινή εκδήλωση του ΧΑ ο Αθ. Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενώ ο Ιάκωβος Γεωργάνας (πρόεδρος της ΕΧΑΕ) συμπλήρωσε λέγοντας πως «αφού τόσες εταιρείες τα καταφέρνουν παρά το συγκριτικό μειονέκτημα των υψηλών επιτοκίων στη χώρα μας, ας φανταστούμε το πόσο καλύτερα μπορούν να πάνε σε περίπτωση που βελτιωθούν τα πράγματα στην ελληνική οικονομία».
Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν χθες στο ΧΑ τρεις από τις εταιρείες που βράβευσε φέτος ο ΣΒΒΕ και υψηλόβαθμα στελέχη τους αναφέρθηκαν στις επιδόσεις τους και τις προοπτικές τους.
Η Ελληνική Ζύμη (απασχολεί 515 εργαζόμενους) αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κατεψυγμένης ζύμης στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Κων/νο Αραμπατζή, διευθυντή marketing της εταιρείας, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί το τρίτο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την περαιτέρω έμφαση στις εξαγωγές. «Πουλάμε σε περισσότερες από σαράντα χώρες, έχουμε αυξήσει το ποσοστό των εξαγωγών μας κατά την τελευταία πενταετία από το 12% στο 30% των συνολικών μας πωλήσεων και όραμά μας είναι να καθιερώσουμε ως τάση τη μεσογειακή διατροφή στο εξωτερικό».
Ο Δημήτρης Γιαλαμίδης, οικονομικός διευθυντής της Ελληνική Ζύμη, σημείωσε πως παρά τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική αγορά εξαιτίας του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η εταιρεία έχει αυξήσει τις πωλήσεις της κατά την τελευταία διετία (στα 67,1 εκατ. το 2016), παραδεχόμενος ωστόσο ότι η κερδοφορία έχει περιοριστεί σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ διαθέτει τρία εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή, δύο στα Ζαγοροχώρια που παράγουν νερά και αναψυκτικά και ένα στα Ιωάννινα (πλαστικά προπλάσματα από PET και πώματα).
Ο Κων/νος Σεπετάς, αντιπρόεδρος της εταιρείας, αναφέρθηκε σε επενδυτικό πλάνο 25 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία δύο γραμμών παραγωγής και μιας γραμμής εμφιάλωσης. Η ΒΙΚΟΣ, που έχει επεκταθεί δυναμικά και στον χώρο των αναψυκτικών, κατάφερε να αυξήσει το 2016 τον κύκλο εργασιών της κατά 5% (στα 68 εκατ. ευρώ) ενώ ανοδικές είναι και οι προοπτικές για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Να σημειωθεί πως το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, καθώς ο τραπεζικός της δανεισμός είναι μηδενικός.
Η Sunlight Recycling είναι θυγατρική του ομίλου Sunlight, απασχολεί 60-70 άτομα, διαθέτει μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και δραστηριότητά της είναι η συγκέντρωση χρησιμοποιούμενων μπαταριών, η ανακύκλωσή τους και η αξιοποίηση των προϊόντων ανακύκλωσης για την παραγωγή νέων μπαταριών στην Ελλάδα από τη μητρική Sunlight.
Σύμφωνα με τον Σπύρο Κόπολα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, σήμερα καλύπτεται περίπου το 65%-70% των αναγκών της Sunlight σε μόλυβδο και έτσι μειώνονται δραστικά οι ανάγκες για εισαγωγές μολύβδου, που υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η εταιρεία κατάφερε ήδη να σημειώσει θετικό EBTIDA από το 2016 (η λειτουργία της ξεκίνησε σταδιακά μέσα στο 2015) και έχει ως στόχο όχι μόνο να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της μητρικής εταιρείας σε πρώτη ύλη αλλά και να προχωρήσει σε εξαγωγές.