Βελτιωμένη προσφορά για το «Ελ. Βενιζέλος» ζητά το ΤΑΙΠΕΔ

Οικονομική προσφορά για την παράταση της Σύμβασης Παραχώρησης κατά 20 χρόνια υπέβαλε η Διεθνής Αερολυμένας Αθηνών ΑΕ. Το Ταμείο ζήτησε βελτίωση του τιμήματος. Τι ακούγεται για το ποσό.

Βελτιωμένη προσφορά για το «Ελ. Βενιζέλος» ζητά το ΤΑΙΠΕΔ

Βελτιωμένη προσφορά ζήτησε την Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από την Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) για την εικοσαετή παράταση, μέχρι το 2046, της σύμβασης παραχώρησης για τη διαχείριση του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα.

Οπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ η προσφορά του ΔΑΑ, το 40% του οποίου ελέγχει η καναδική PSP (που έχει και τη διαχείριση του "Ελ. Βενιζέλος" μέσω άλλης εταιρείας), κατατέθηκε την Τρίτη. "Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αξιολόγησε την προσφορά, κάλεσε τη Διοίκηση της ΔΑΑ ΑΕ να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά". Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό δημόσιο ελέγχει το 55% του ΔΑΑ (25% άμεσα και 30% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) και συνεπώς θα κληθεί να καταβάλλει και τη μερίδα του λέοντος από το τίμημα για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

Κατά πληροφορίες το τίμημα που επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ προσεγγίζει τα 600.000.000 ευρώ.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα μεγέθη μέσω της γνωστής μεθόδου πρόσθεσης διαφόρων άσχετων μεταξύ τους αριθμών για το ύψος του συνολικού τιμήματος. Πρόσωπα που παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν πως η αποτίμηση του δικαιώματος 20ετούς παράτασης κινείται κοντά στα 600.000.000 ευρώ, ποσό που θέλει να λάβει το Ταμείο.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας παράτασης της σύμβασης παραχώρησης, που λήγει το 2026, αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να προχωρήσει και η πώληση του 30% του ΔΑΑ που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και έχει, επίσης, συμφωνηθεί με τους δανειστές. Σημειώνεται πως οι Καναδοί, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, έχουν το δικαίωμα να πουν "όχι" στην επιλογή του επενδυτή για το 30% αν θεωρήσουν πως πλήττει τα συμφέροντά τους.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επέκτασης απαιτείται, πάντως, αρκετός  χρόνος. Μετά την αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς θα πρέπει να εγκριθεί η σύμβαση  από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει διαδικασία εγκρίσεων από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp.) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς.

Η συμφωνία πρέπει, επίσης, να εγκριθεί και από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που είναι ο κύριος πιστωτής του ΔΑΑ, ενώ στο τέλος θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v