Να κλείσει γρήγορα τα ανοικτά μέτωπα, όπως οι αρχαιολογικές έρευνες και ο χαρακτηρισμός μικρού τμήματος της έκτασης στο Ελληνικό ως δασικού επιχειρεί η κυβέρνηση. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) την Παρασκευή, εγκρίθηκε «γενικό μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της «Ελληνικό ΑΕ».
Η τελευταία είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά και πρόκειται να εξαγοραστεί από το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development, όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Η διοίκηση της «Ελληνικό ΑΕ» έχει αναλάβει να κλείσει δεκάδες εκκρεμότητες, που ξεκινούν από τη μεταφορά του αμαξοστασίου της Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και φτάνουν μέχρι τη δικαστική έξωση αρκετών χρηστών.
Στο μνημόνιο που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ την Παρασκευή περιγράφεται με λεπτομέρεια ο προγραμματισμός της αρχαιολογικής έρευνας, η έκταση και η διάρκεια της αρχαιολογικής έρευνας, η αποτύπωση-φωτογράφιση ευρημάτων, ο τρόπος αποθήκευσης, συντήρησης και τεκμηρίωσης κινητών ευρημάτων, το προσωπικό που θα ασχοληθεί, η υλικοτεχνική υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί και τα μέτρα προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.
Με το συγκεκριμένο πλαίσιο και τη θέσπισή του προβλέπεται επί της ουσίας ότι για την περιοχή του Ελληνικού και μάλιστα για το σύνολο του ακινήτου θα εφαρμοστεί ειδική διαδικασία, η οποία θα υπερισχύει των γενικών διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου όσον αφορά στις αρχαιολογικές έρευνες. Ταυτόχρονα «θα κινείται απολύτως στην ίδια κατεύθυνση και με μεγαλύτερη ένταση από τις γενικές προβλέψεις, σε περιπτώσεις άλλων προτάσεων για την κήρυξη αρχαιολογικών χώρων».
Πρακτικά, το υπουργείο Πολιτισμού θα είναι δίπλα σε όλες τις εργασίες που περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο, ώστε αν προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα να αναδειχθούν και προστατευθούν από τον επενδυτή.
Παράλληλα, θα είναι υπεύθυνο ώστε να προχωρά η επένδυση και να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς τις γνωστές ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Όσοι παρακολουθούν το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού συνδέουν την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ με τη γνωστή πρόταση για την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η πρόταση δεν έχει μέχρι σήμερα εισαχθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Με το μνημόνιο συναντίληψης που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τυχόν καθυστερήσεις από τυχόν απόφαση του ΚΑΣ.
Το «δάσος»
Ταυτόχρονα κατατέθηκε και η ένσταση στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά με την οποία χαρακτηρίζονταν ως δασική έκταση 37 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου. Οι δύο πρωτοβουλίες συμβαδίζουν με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση «παρέλαβε χάος» στο Ελληνικό και πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λυθεί η εκκρεμότητες, με βάση τη νομοθεσία την οποία «δεν πρέπει να παρακάμπτουμε». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως «μέσα στο τρέχον έτος θα έχουμε ολοκληρώσει δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες, με βάση την ελληνική νομοθεσία. Ορισμένα πράγματι ίσως δεν πρέπει κάποιος να τα υπερβαίνει. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται».
Γιατί θεωρείται κομβικής σημασίας το θέμα με τα αρχαία; Γιατί εξαιτίας αντίστοιχης απόφασης του ΚΑΣ, η οποία εκκρεμούσε από το 2013, τινάχθηκε στον αέρα ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του ακινήτου Αφάντου στη Ρόδο. Ενώ ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, με δύο επενδυτές για τα δύο τμήματα του ακινήτου, είναι κοινό μυστικό πως οι συμβάσεις δύσκολα θα υπογραφούν. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ρόδου είχε αποφασίσει από το 2013 να ανακηρύξει 9.000 στρέμματα της έκτασης της Αφάντου ως αρχαιολογικό χώρο. Το ζήτημα είχε μείνει στο συρτάρι μέχρι προ διετίας, όταν εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του ΚΑΣ και αφού είχαν επιλεγεί οι δύο επενδυτές.
Από τότε και παρά τις υποσχέσεις περί αντίστοιχων μνημονίων συνεργασίας με τους επενδυτές, τις διάφορες προτάσεις των τελευταίων κ.λπ., η υπογραφή των συμβάσεων εκκρεμεί.