Δυο σημαντικές αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Πρώτον, οι εταιρείες θα μπορούν υπό αυστηρούς όρους να αποκτούν και την διαχείριση του ακινήτου που συνδέεται με το κόκκινο δάνειο και δεύτερον καταργείται η Τριμελής Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, αντικείμενο της οποίας ήταν η γνωμοδότηση προς την Τράπεζα της Ελλάδας όσον αφορά στην παροχή αδειών στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Διαχείριση ακινήτου
Οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορούν, σύμφωνα με το άρθρο 48 του πολυνομοσχεδίου, να αποκτούν και την διαχείριση του ακινήτου που συνδέεται με το προβληματικό δάνειο υπό την αυστηρή προϋπόθεση «αφενός ότι τα ακίνητα αυτά είχαν επιβαρυνθεί με προσημειώσεις ή υποθήκες για εξασφάλιση απαιτήσεων από δάνεια ή πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί και πλέον τα ακίνητα αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον εντολέα των εταιριών και αφετέρου τα δάνεια και οι πιστώσεις προς εξασφάλιση των οποίων προσημειώθηκαν ή υποθηκεύτηκαν τα ακίνητα αυτά, τα διαχειρίζονται οι εταιρίες του νόμου αυτού κατόπιν σχετικής σύμβασης με τον κύριο των απαιτήσεων».
Η διαχείριση περιλαμβάνει πράξεις διοίκησης ακινήτου, ήτοι την εκμίσθωση αυτού, τη συντήρησή του και την επίβλεψή του, οι οποίες θα πραγματοποιούνται, όπου αυτό είναι επιτρεπτό, για λογαριασμό του κυρίου του ακινήτου.
Κατάργηση της επιτροπής
Η επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία είχε λόγο και γνώμη στην αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης καταργείται. Συγκεκριμένα, καταργείται η τριμελής Επιτροπή προκειμένου να διευκολυνθεί, από πλευράς εξοικονόμησης χρόνου, το έργο της Τράπεζας της Ελλάδος, ως εποπτεύουσας αρχής, στην αδειοδότηση εταιρειών.